Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

IGP GALL DEL PENEDÈS: A LA TERCERA VA LA VENÇUDA!

El Diari Oficial de la Generalitat publica avui la resolució de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat favorable a la sol•licitud d’inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès.

 

La vigília de la Fira del Gall, ha sortit publicada aquesta notícia llargament esperada des del Penedès, avançant-se a la data que s’havia comunicat al Consell Comarcal de l’Alt Penedès que no esperava la notícia fins a mitjan del mes de gener.

Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, ha informat que, “un cop surti publicada la informació al BOE, es podrà comercialitzar el producte com a IGP a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol i el Ministeri d’Agricultura enviarà la sol•licitud a la Unió Europea”. A més, el Consell Comarcal i l’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca començaran a treballar en la redacció del Reglament i en la constitució del Consell Regulador del Gall del Penedès amb l’assessorament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

M. Antònia Udina, secretària de l’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca, visiblement emocionada, ha dit que “ara és el moment de fer la crida més important, la dels restauradors. També ens caldran més productors per poder atendre la futura demanda de gall del Penedès”.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, ha explicat que “he viscut els 3 intents d’aconseguir la IGP i... a la tercera va la vençuda! Han estat més de 15 anys fins a aconseguir-ho. (...) Ara començarem a fer campanyes de promoció que també serviran per promocionar el territori”.

Olivella ha explicat que la diferència amb els dos intents anteriors ha radicat en la manera com s’ha aconseguit vincular el producte amb el territori: d’una banda, gràcies a l’estudi històric sobre la cria del gall del Penedès al territori de l’antiga vegueria de Vilafranca, fet per Joan Solé Bordes, i d’altra banda, gràcies al treball de recerca sobre els efectes de la inclusió de granet de raïm en l’alimentació del Gall del Penedès, dut a terme per l’equip del Dr. Amadeu Francesch a l’Institut de Recerta i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat.

L’estudi de Joan Solé Bordes ha estat editat pel Consell Comarcal i, juntament amb el calendari del Gall del Penedès, el repartiran els criadors de Gall del Penedès entre els seus clients amb motiu de la Fira del Gall.

Vilafranca del Penedès, 19 de desembre de 2014

 

Destaquem