Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

JORNADA SOBRE INCENDIS FORESTALS AL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS

El dijous 1 d’agost, el cos de Bombers de la Generalitat va organitzar una jornada a la seu del Consell Comarcal per exposar la problemàtica dels incendis forestals extrems en el context del canvi climàtic

L’objectiu de la jornada era compartir l’evolució dels escenaris presents i futurs dels incendis forestals i posar de relleu la necessitat de coordinar la gestió d’aquestes emergències per part de totes les administracions i entitats vinculades.

Joan Rovira, cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud dels Bombers de la Generalitat, va explicar que els incendis no són una qüestió de Medi Ambient, sinó que “cada cop més són una qüestió de Seguretat”, i que “els cossos d’extinció no són la solució, sinó només la resposta”.  Rovira va demanar una relació propera, continuada i profunda amb els responsables municipals per treballar en equip.

Marc Castellnou, analista en cap del Grup d’Actuació Forestal dels Bombers de la Generalitat, va explicar que el canvi climàtic està modificant la dinàmica dels incendis forestals: “es comporten d’una manera aparentment caòtica i tenen una evolució contraintuïtiva”, perquè creixen més al capvespre-nit que al migdia. Alguns incendis forestals generen tanta energia que els cossos d’extinció no s’hi poden acostar i les càrregues d’aigua dels hidroavions no serveixen per apagar-los, “aquests incendis dominen l’atmosfera, la canvien a escala continental”, acceleren el vent i avancen descontrolats. Això els converteix en una qüestió de Seguretat Ciutadana de primer ordre.

Com que frenar el canvi climàtic no depèn només de nosaltres, l’única mesura preventiva possible per lluitar contra aquest tipus d’incendis és tenir un paisatge organitzat.

En acabar les ponències dels experts, es va fer una taula rodona sobre coordinació en grans emergències, en la qual estaven representats bombers, mossos d’esquadra, agrupacions de defensa forestal, agents rurals i serveis d’emergències mèdiques, i que va coordinar la tècnica de Medi Ambient del Consell Comarcal, Gemma Pellisa.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, i Joan Manel Montfort, vicepresident del Consell Comarcal i president de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, van agrair la feina dels cossos de bombers i agents rurals i la col·laboració desinteressada de les persones que, a través de les agrupacions de defensa forestal, treballen per prevenir i extingir els incendis forestals. El president del Consell Comarcal va anunciar que en una propera sessió plenària del Consell d’Alcaldes es convidarà els bombers a presentar novament aquest tema directament als responsables municipals.

Vilafranca del Penedès, 5 d’agost de 2019

 

Destaquem