Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’ADEG VA PRESENTAR LA 10A EDICIÓ DE L’ÍNDEX DE COMPETITIVITAT TERRITORIAL AL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS

L'Índex ADEG de Competitivitat, amb dades de l'exercici 2013, profereix determinats dubtes pel que fa a les capacitats competitives de les comarques del Gran Penedès.

 

L'estudi presentat recentment per Actíva Prospect mostra la classificació de les 41 comarques catalanes segons el seu nivell de competitivitat. Pel que fa a les comarques granpenedesenques, el Garraf ha baixat dues posicions en relació amb l'exercici precedent i ara es troba en el 14è lloc. Pitjor li ha anat a l'Alt Penedès, en el lloc 17è, després de descendir 6 nivells del rànquing. El Baix Penedès, amb majors marges de millora, puja dos rangs i s'estableix gairebé a l’equador de la classificació, en el lloc 22è.

La realitat estotjada en l'Índex ADEG de Competitivitat territorial 2014 és prou eloqüent pel que fa a la regió del Penedès i el Garraf. Hi ha assignatures pendents i cal fer front a dèficits que minven la capacitat de consolidar i atraure iniciatives empresarials.

En el conjunt de les tres comarques la taxa d'atur frega el 20%. En alguns municipis de la nostra demarcació, un terç de la població amb possibilitats i voluntat de treballar no troba feina. La dinàmica de creació de noves activitats empresarials no pot ser més escadussera i té com a úniques excepcions les altes de treballadors autònoms, que no tenen més remei que posar-se pel seu compte "fins que no trobin res millor".

La vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, Lluïsa Llop, va agrair a l’ADEG l’elaboració periòdica d’aquesta eina, “un recurs molt útil per als gestors dels recursos públics en l’àmbit nacional i comarcal”.

El president de l’ADEG, Jordi Solé Tuyà, va afirmar que “La planificació estratègica dels territoris que composen el Gran Penedès i l'exercici de cohesió de les directrius que se'n derivin són revàlides ineludibles i inexcusables en els propers anys, més enllà dels mandats quadriennals que de nou vindran a sotmetre els 47 consistoris que s'apleguen en el mateix mosaic. (...) A més, la condició perifèrica del Garraf i l'Alt Penedès en relació amb el melic metropolità, i també la llunyania política del Baix Penedès respecte a l'epicentre tarragoní, fan que les nostres demarcacions no rebin els mateixos recursos ni miraments, en termes pressupostaris”.

Tuyà va aprofitar la presentació de l'Índex ADEG de Competitivitat per reivindicar majors inversions públiques pel que fa a infraestructures de mobilitat i connectivitat i un suport més decidit a la promoció econòmica dels municipis i a la formació professional dels seus residents.

Des d’aquesta organització empresarial del Penedès i el Garraf s'insisteix a convenir la vitalització industrial com a bàlsam per a la competitivitat de la regió a mitjà i llarg termini.

Vilafranca del Penedès, 14 de juliol de 2014
 

Índex ADEG 2014 de competitivitat territorial

Destaquem