Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE FOIX DECLARADA BÉ CULTURAL D’INTERÈS LOCAL

El plenari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va aprovar també el contracte programa 2022-2025 amb la Generalitat de Catalunya en matèria de Serveis Socials

El dijous 15 de setembre es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior es va presentar una proposta única de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat: donar compte de l’adjudicació del contracte per a l’obra del Centre d’Interpretació de la Transhumància i els Camins Ramaders. Aquest centre estarà ubicat en el conjunt de la Casa del Prior, al municipi de Santa Margarida i els Monjos, en una de les entrades al Parc del Foix i al peu de la carrerada de Sant Domènec; per on passa el camí ramader de Marina.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal i president d’aquesta l’Àrea, va explicar que aquesta obra és, juntament amb l’adequació de l’avenc del Garrigal a Olesa de Bonesvalls, una de les últimes que resten per finalitzar l’actuació FEDER “Penedès 360º”. L’actuació està cofinançada pel PO FEDER de Catalunya 2014-20220, eix prioritari 6.

Tot seguit es van presentar dues propostes de l’Àrea d’Atenció a les Persones: la pròrroga del Pla Comarcal LGTBI i l’aprovació del contracte programa 2022-2025 amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat.

Jordi Ferrer, president de l’Àrea va explicar que no s’havien pogut fer totes les actuacions previstes per al període 2018-2021 perquè va coincidir amb la pandèmia; d’aquí la proposta de prorrogar el Pla fins a 2024. Ferrer també va enumerar els eixos del Pla Comarcal LGTBI: Impuls de les polítiques de diversitat sexual, Sensibilització ciutadana i lluita contra la LGTBIfòbia, Sensibilització i formació de la comunitat educativa, Foment de l’empoderament i la participació social, Reconeixement dels drets laborals, i Atenció a les especificitats de salut de les persones LGTBI.

Pel que fa al contracte programa per a la coordinació, cooperació i col·laboració amb el Departament de Drets Socials en matèria de Serveis Socials i altres programes relatius al Benestar Social, Jordi Ferrer també va recordar algunes de les principals línies d’actuació (fitxes) que el Consell Comarcal duu a terme en el marc d’aquesta delegació de competències: els Equips Bàsics d’Atenció Social, l’atenció a la infància i l’adolescència en situació de risc, la lluita contra la pobresa i a favor de la inclusió social, l’atenció a la dependència i la teleassistència, els plans d’envelliment d’àmbit local i el Pla estratègic de Serveis Socials 2021-2024.

Les dues propostes de l’Àrea d’Atenció a les Persones es van aprovar per unanimitat.

Després es va presentar una proposta única de l’Àrea d’Economia i Hisenda: l’aprovació de l’expedient de modificació de crèdit número 7 del pressupost del Consell Comarcal de 2022.

Carles Morgades, president de l’Àrea, va explicar que el volum total de la modificació de crèdit eren 341.236 € i que responia a nous ingressos provinents del Departament de Benestar Social de la Generalitat, el SOC i la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona.

Els recursos es destinaran a ampliar el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, a la contractació de personal per al Servei de Creació i Consolidació d’Empreses (per a la tramitació de subvencions que permetin a les empreses de la comarca aconseguir finançament per consolidar-se i crear així llocs de treball de qualitat) i per als projectes d’impuls de la gestió digital i el Govern obert. També es proposava suplementar, amb càrrec a romanents, la subvenció a la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal, la partida de reparació i manteniment d’edificis i la partida per a la gestió i la tramitació dels projectes i les subvencions Next Generation del Consell Comarcal.

La modificació del pressupost es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

Dins l’Àrea de Plans Transversals es va presentar també una proposta única: l’aprovació de la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de l’Ermita de la Mare de Déu de Foix a Torrelles de Foix.

Antoni Romeu, conseller de Cultura, va explicar que l’ermita és molt coneguda al municipi; és una petita capella neoclàssica ubicada a la urbanització de Can Coral, dins la ruta que mena al Santuari de Santa Maria de Foix. L’edifici té un estat de conservació molt precari i la declaració com a BCIL permetrà restaurar-lo i protegir-lo.

Aquesta proposta es va aprovar per unanimitat.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

La sessió del Ple va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 21 de setembre de 2022

 

Imatges relacionades

Destaquem