Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’historiador penedesenc Carles Querol Rovira cedeix el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Durant aquest mes d’agost, Carles Querol ha fet una primera aportació de 2.577 imatges a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, dependent del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Es tracta principalment de negatius i fotografies (també hi ha alguns documents originals) de Sant Sadurní d’Anoia, corresponents al període que abraça des de 1865 fins a l’actualitat. Aquesta és la primera tongada de material cedit per Querol, i s’ampliarà properament amb noves aportacions.
L’historiador penedesenc Carles Querol Rovira cedeix  el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès
El cotxe de línia que feia el trajecte entre Piera i Sant Sadurní a la dècada dels anys trenta del segle passat. FOTO CEDIDA PER JORDI PARERA I CARDÚS.

 

Carles Querol va iniciar la recopil•lació d’aquestes imatges l’any 1971, i al llarg d’aquests 40 anys ha acumulat la col.lecció d’imatges més completa sobre la història d’aquesta població de l’Alt Penedès. A més d’originals, hi ha també còpies digitals d’imatges i documents que pertanyen a altres arxius o a empreses i famíles sadurninenques.

 

Carles Querol i Rovira. FOTO DE FRANCESC BEDMAR

 

En aquest fons, s’hi troben fotografies de tota mena de la Vila, dels seus habitants i de tot allò que ha format part de la història local dels darrers cent cinquanta anys (indústria, comerç, agricultura, festes i tradicions, personatges i famílies rellevants del municipi, esdeveniments polítics, culturals i gremials, escoles, esport, espectacles, etc.). No hi falten les típiques col.leccions de postals de la Vila i exemplars d’algunes publicacions periòdiques del municipi. Entre els documents més interessants, destaquen les còpies digitals dels sumaris dels consells de guerra dels vuit veïns de Sant Sadurní afusellats després de la Guerra Civil.
 

L’Arxiu Comarcal, sota la supervisió del seu director, Josep M. Masachs, ha inicat ja el treball de catalogació per tal que a cadascuna de les fotografies hi ha hagi les referències necessàries per a la seva identificació en el temps i també informació sobre les circumstàncies en què es van captar i sobre la identitat de les persones que hi apareixen fotografiades.

El Fons Carles Querol Rovira, degudament digitalitzat, es podrà consultar a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (Vilafranca del Penedès) i a l’Arxiu Municipal de Sant Sadurní d’Anoia, ja que per voluntat expresa del donant hi haurà una còpia disponible al seu municipi natal. També es podrà consultar via web en ambdós arxius.
Les fotografies i imatges es podran utilitzar gratuïtament per a finalitats educatives i culturals sense ànim de lucre; per a finalitats amb ànim de lucre caldrà abonar les tarifes que té establertes d’ofici l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.
 

FOTOS DEL FONS CARLES QUEROL ROVIRA

 

1. El president de la Generalitat Francesc Macià (amb el barret a les mans) i el president del Parlament de Catalunya, el sadurninenc Joan Casanovas i Maristany, durant la visita que van fer a un escamot d’Estat Català acampat en un bosc de les rodalies del municipi de Sant Sadurní, el 8 de setembre de 1933. FOTO CEDIDA PER JOAN CASANOVAS I CUBERTA.
 

2. Els treballadors del taller mecànic Forns, ubicat el 1929 al carrer de Sant Pere. FOTO CEDIDA PER PELEGRÍ FORNS I ESTEVE.

 

3. El cotxe de línia que feia el trajecte entre Piera i Sant Sadurní a la dècada dels anys trenta del segle passat. FOTO CEDIDA PER JORDI PARERA I CARDÚS.

 

4. Certificat de treball del jove sadurninenc Jesús Puyo Ariño, de quan treballava a la Fàbrica Z, el 1938. Aquesta empresa construïa tancs i carros d’assalt per a l’exèrcit republicà. DOCUMENT CEDIT PER ALBERT PUYO TORNER.

 

Destaquem