Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA COMPETITIVITAT DE LES EMPRESES DE L’ALT PENEDÈS A ESTUDI

El dimarts 1 de juliol es va reunir a la seu del Consell Comarcal la Taula Comarcal Transversal per a la Reindustrialització de l’Alt Penedès per conèixer i debatre els resultats i les conclusions d’un estudi sobre la competitivitat de les empreses de la comarca.

 

La Taula està formada per representants de l’Administració Local (Consell Comarcal, ajuntaments de Vilafranca, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Margarida i els Monjos, Gelida, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pacs del Penedès, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Torrelavit), les associacions empresarials, la Fundació Pro Penedès, la Mancomunitat i els sindicats majoritaris.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal, va explicar els motius pels quals el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Vilafranca van encarregar aquest estudi: “El sector industrial i de serveis té un pes major que el sector vitivinícola en el Producte Interior Brut de l’Alt Penedès. Primer va resistir la crisi i, quan ens diuen que l’economia comença a remuntar, s’han produït tancaments de grans empreses i pèrdua de nombrosos llocs de treball. Ens calia saber quina era la realitat del sector industrial de cara al futur”.

Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, va explicar que “s’ha fet una diagnosi a partir d’entrevistes en profunditat a responsables de 29 empreses de més de 50 treballadors, d’11 municipis de l’Alt Penedès, que representen gairebé 2/3 parts del total de les empreses. A partir d’aquí, s’han elaborat un seguit de propostes que la Taula Comarcal haurà de decidir si es tiren endavant i de quina manera”.

A partir de la diagnosi, s’ha constatat que l’estructura de les empreses actualment és força dinàmica perquè han fet un gran esforç per mantenir la competitivitat en temps de crisi (fusions, compres, canvis d’accionariat, ERO, ajustaments salarials, reducció de marges i beneficis, etc.). La voluntat majoritària és de continuar al territori i seguir millorant en molts àmbits (innovació, fidelització dels clients, protecció del medi ambient, etc.).

Es constata que hi ha un desencaixament entre els perfils professionals buscats i l’oferta del mercat de treball, per la qual cosa opten per formar internaments els treballadors o buscar-los fora de la comarca. Hi ha una oferta sense cobrir per a treballadors amb Formació Professional especialitzada i també falta un major nivell de coneixement d’altres llengües (principalment, però no només, l’anglès).

Les empreses demanen que es millori l’accessibilitat i la xarxa de transport ferroviari de mercaderies i que se solucionin els problemes de subministraments energètics i de serveis.

Joan Manel Montfort, tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, va afirmar que “Hi ha coses que requereixen canvis estructurals (ex. els preus dels subministraments energètics), però tenim feina a fer... per exemple, constatem que les empreses recorren poc als serveis d’Ocupació locals i a la Formació Dual”.

El document complet amb la diagnosi sobre la “Retenció i competitivitat de les empreses de l’Alt Penedès” i les conclusions sobre Formació, Atractivitat del territori, Infraestructures i mobilitat, i Energia i subministraments, es pot descarregar al web del Consell Comarcal (www.ccapenedes.cat, dins l’apartat Serveis / Desenvolupament i Ocupació / Estudis).

Vilafranca el Penedès, 4 de juliol de 2014
 

Destaquem