Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA FUNDACIÓ MAS ALBORNÀ, A TRAVÉS DELS SEUS EMBOTITS MALLART, ELABORA EL PRIMER PATÉ DE GALL DEL PENEDÈS IGP

Avui ha tingut lloc al Consell Comarcal de l’Alt Penedès l’acte institucional de presentació dels nous productes elaborats amb Gall del Penedès IGP

L’acte ha anat a càrrec de Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès; Enric Ferré, president del Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès; Joan Clotet, director de la Fundació Mas Albornà; Sílvia Pérez, consellera comarcal d'Agricultura, i Dolors Rius, regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès.

A l’acte s’ha explicat en què consisteixen els dos nous productes, qui els ha impulsat, quins suports ha rebut i què aporten i signifiquen per al territori.

La marca d’embotits de Mas Albornà, Mallart Artesans Xarcuters, i el Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès han signat un acord de col·laboració a través del qual elaboren en exclusiva nous productes fets amb gall del Penedès (Indicació Geogràfica Protegida), els quals han comptat amb l’assessorament gastronòmic de la Fundació Alícia.

El primer producte que s’ha elaborat és el paté rústic de Gall del Penedès (IGP). Es tracta del primer paté d’aquestes característiques que hi ha al mercat i està fet de manera artesanal a l’obrador que Mallart Artesans Xarcuters té a La Llacuna. Cuinat a la catalana, amb orellanes, panses i pinyons, el seu sabor recorda els rostits de festa, i la seva textura és melosa però amb cos. El paté és també una nova manera de menjar gall i posa en valor un patrimoni cultural i gastronòmic el qual amb aquesta nova presentació pot tenir una continuïtat garantida.

També s’ha llençat al mercat el confit de gall, cuinat amb herbes aromàtiques i oli d’oliva verge extra, preparat al punt per a ser consumit, donant així noves sortides i formats al consum de gall del Penedès (IGP) que responen a les noves demandes dels consumidors actuals.

Es tracta d’una iniciativa singular, única, inèdita i de territori. Destaca la singularitat de la iniciativa i el valor de la tasca feta entre les dues entitats, les quals han treballat plegades per a un objectiu comú i de territori. Això li aporta un doble valor al projecte: la recuperació de la raça Gall del Penedès i la seva singularitat i identitat, i la tasca social de Mas Albornà per a la creació de llocs de treball per a col·lectius vulnerables (Mallart és una iniciativa social de la Fundació Mas Albornà, dedicada des de fa 50 anys a crear oportunitats a les persones amb discapacitat).

Aquesta sinergia posa de manifest la voluntat d’ambdues organitzacions de dotar d’un nou patrimoni gastronòmic el Penedès, amb el qual tot el territori se’n beneficia des de diferents punts de vista: a nivell gastronòmic, però també econòmic (els productors i elaboradors són locals) i social. Es tracta d’una iniciativa basada en l’economia circular: tot queda a casa. El projecte compta amb els criadors del territori i els elaboradors també, tot amb mètodes tradicionals, amb qualitat i garanties.

La carn de la IGP Gall del Penedès es caracteritza per la seva qualitat gustativa, el color rogenc i una textura sucosa. Els Galls del Penedès es crien en llibertat a la zona geogràfica protegida per la IGP amb una alimentació que inclou el granet de raïm en la dieta i galliners amb parcs exteriors tot l’any. És un producte exclusiu d’engreix tardà, amb només 5 criadors que vetllen per la seva preservació.

Tant és així, que la iniciativa ja ha comptat amb el suport de diferents institucions públiques com ara l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès o la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Productes de la Terra, posant així de relleu la col·laboració público-privada.

Els nous productes estaran disponibles a les botigues Mallart, xarcuteries i botigues especialitzades del territori, i també a la nova botiga online de Mallart, un espai on, a més, s’expliquen els detalls d’aquesta singular història i on hi ha receptes per cuinar aquests productes (www.embotitsmallart.com).

Vilafranca del Penedès, 2 de desembre de 2020

 

Imatges relacionades

Destaquem