Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA REPLICABILITAT DELS PROCESSOS D’ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC, AL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS

El dijous 3 d’octubre es va fer una jornada adreçada a responsables polítics i tècnics de totes les comarques de Catalunya per exposar-los els procesos d’adaptació proposats en el marc del projecte Life Clinomics i parlar sobre com aplicar-los a altres territoris similars

El projecte Life Clinomics té com a objectiu preparar els territoris i les respectives activitats socioeconòmiques per als impactes del canvi climàtic. És un projecte coordinat per la Diputació de Barcelona, que es finança amb fons europeus Life i que té 7 socis: el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, la Cambra de Comerç de Barcelona, Unió de Pagesos, Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat.

El projecte Life Clinomics ha analitzat com impactarà el canvi climàtic sobre les economies de 3 territoris: la comarca de l’Alt Penedès, la reserva de la biosfera del Parc Natural del Montseny i la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre i ha proposat diferents iniciatives per adaptar-se a aquest impacte.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va obrir la jornada d’ahir explicant que el canvi climàtic està impactant a la vinya i que caldrà aconseguir portaempelts per a les varietats típicament locals, per fer-les més resilients. “Si no sabem donar-hi resposta, serà com un castell de cartes: l’economia, el turisme, la cultura i la nostra forma de vida actuals s’esfondraran”.

Xavier Lluch va explicar que, paral·lelament, cal fer un treball des dels ajuntaments per sensibilitzar la ciutadania, “perquè si cadascú de nosaltres fa petits gestos per contaminar menys, optar per energies més netes i estalviar energia, la suma farà un gran discurs”.

Tot seguit, el professor de Geografia i Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona, David Saurí, va explicar de quina manera el canvi climàtic afectarà l’activitat socioeconòmica global. Després, Gabriel Borràs, responsable de l’Àrea d’Adaptació de l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat, va explicar la Llei del canvi climàtic i els objectius de les meses territorials d’adaptacío al canvi climàtic (MeTACC) del projecte Life Clinomics.

Donat que la jornada tenia com a objectiu parlar sobre com replicar a altres territoris de Catalunya els processos d’adaptació inclosos dins el projecte Life Clinomics, Helena Perxacs, tècnica de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, va resumir els processos d’adaptació proposats per a cadascun dels 3 territoris.

A tall d’exemple, a l’Alt Penedès les MeTACC es van acordar 30 accions. La primera acció que es durà a terme gràcies als fons europeus del Life Clinomics és l’estudi de l’afectació de l’estrès hídric a la vinya, mitjançant la instal·lació de sensors que ajudin a avaluar el grau d’humitat al llarg de l’any, amb l'objectiu de poder fer recomanacions sobre el maneig del sòl.

Totes les accions del Life Clinomics es poden consultar a la pàgina web  http://lifeclinomics.eu/ca/informes/.

Finalment, es va fer un debat i unes taules de treball formades per participants del projecte Life Clinomics i per representants d’altres comarques interessades a replicar alguns dels processos d’adaptació.

Van tancar la sessió Joan Manel Montfort, president de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i Xesco Gomar, diputat president de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Montfort va dir que “no tot són diners, la feina més important és la de conscienciació. Per sort, les generacions més joves pugen més conscienciades. I també hi ha empreses que han entès que no poden desvincular l’economia de la protecció del medi ambient”. Gomar va afegir que “políticament, en això, tots anem en la mateixa línia. O apliquem els canvis que diem que hem d’aplicar, o això s’acaba”. I va apostar per la inversió en “noves tecnologies que ens ajudin a adaptar-nos al nou escenari del canvi climàtic, noves tecnologies que ens ajudin, entre d’altres, a estalviar aigua i energia”.

Vilafranca del Penedès, 4 d’octubre de 2019

Imatges relacionades

Destaquem