Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA TAULA DE SALUT MENTAL DE L’ALT PENEDÈS, 7 ANYS DESPRÉS DE LA SEVA CREACIÓ

El dijous 20 d’octubre es va celebrar una sessió plenària de la Taula a la seu del Consell Comarcal per reafirmar el compromís de participació de tots els seus membres i aprovar les línies estratègiques per als propers anys.

L’any 2015 es va constituir la Taula de Salut Mental de l’Alt Penedès amb l’objectiu d’aconseguir la implicació i la participació de tots els agents comarcals que treballen amb persones amb problemes de salut mental.

Actualment la Taula està formada per 3 associacions (El Turó, Activament i Autisme amb futur), 2 fundacions (Mas Albornà i Fundació Pro Penedès),  2 cooperatives (Entrem i Actua) i 11 organismes públics (Consell Comarcal, Ajuntament de Vilafranca, Ajuntament de Sant Sadurní, Serveis de Salut Mental de l’Alt Penedès, Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, Servei Català de la Salut, Institut Català de la Salut, Agència de Salut Pública de Catalunya, Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, Consorci Sociosanitari de Vilafranca i Equip d’Atenció Psicopedagògica de l’Alt Penedès).

Els representants dels 19 agents implicats van renovar l’adhesió a la Taula signant un document en què es van comprometre a participar activament en els diferents òrgans de la Taula, contribuir i donar suport a les propostes i accions que s’impulsin, difondre l’esperit i el treball de la Taula, i assumir en la pròpia organització els objectius de sensibilització, prevenció i lluita contra l’estigma associat als problemes de salut mental.

La sessió de dijous va estar presidida per Jordi Ferrer, president de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i Ramon Zaballa,  coordinador de l'Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social i regidor de Drets Socials de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Ambdós van posar en valor la feina de tots els professionals i agents socials que treballen en aquest àmbit i van destacar la importància de posar la salut mental i emocional al capdavant de les agendes polítiques i socials de la comarca.

En el marc de la sessió de dijous, es van aprovar les 6 línies estratègiques per als propers anys:

1. Facilitar la mobilitat de les persones amb problemes de salut mental que viuen en zones rurals de la comarcal,

2. Promoure actuacions que facilitin la inclusió comunitària de les persones amb problemes de salut mental,

3. Promoure accions que facilitin la seva autonomia i la seva rehabilitació dins el marc comunitari i en el seu entorn familiar,

4. Promoure accions de millora de la inserció laboral,

5. Promoure la integració de les intervencions dels serveis de salut, socials i comunitaris, i

6. Impulsar la dotació de recursos d’atenció multidisciplinària de la població infantil i juvenil amb problemes de salut mental que requereixin atenció intensiva, tot mantenint les accions d’atenció inclusiva.

També es va presentar el Mapa de serveis actualitzat en l’àmbit de la salut mental i les addiccions de l’Alt Penedès, que s’anirà aprofundint durant els propers mesos.

I finalment, Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional per la Salut Mental, va presentar el pacte i com aquest encaixa amb la feina que duen a terme les taules territorials. Casamitjana va explicar que el Govern de la Generalitat vol consolidar per decret les taules per tal que les seves aportacions i demandes siguin determinants en les polítiques públiques.

Vilafranca del Penedès, 21 d’octubre de 2022

Imatges relacionades

Destaquem