Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

MERITXELL BUDÓ VA PRESENTAR ELS SERVEIS DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS AL CONSELL D’ALCALDIES DE L’ALT PENEDÈS

Els agents rurals i els mossos d’esquadra van explicar també les novetats del Pla Alfa de prevenció d’incendis forestals i del Pla de Revetlles 2024

El dijous 23 de maig es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldies de l’Alt Penedès.

En el primer punt de l’ordre del dia, la presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, va explicar que l’ACM té 1.032 ens associats, que representen el 100% dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions, i que l’entitat representa i defensa els interessos del municipalisme davant els estaments públics que prenen decisions que l’afecten.

Budó va presentar als nous alcaldes i alcaldesses els serveis i les novetats que l’ACM ofereix als ajuntaments: des de la Central de Compra Agregada (amb la novetat de la logística per a fires i festes), passant per la formació per a electes i personal dels ens locals (que està evolucionant cap a un campus virtual), l’Àrea Internacional (que portarà la veu del municipalisme català al Parlament europeu), la proposta de l’Estatut de l’Electe Local (per tal que aquesta tasca sigui reconeguda positivament dins la història laboral) o el suport tècnic a la justificació dels fons Next Generation per als petits ajuntaments.

En el segon punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldies, el cap de l’Àrea Bàsica dels Agents Rurals de l’Alt Penedès, Toni Arcas, va explicar les modificacions del Pla Alfa. El Pla és el procediment operatiu de vigilància, prevenció i control d’activitats de risc, davant les situacions de perill d’incendi forestal.

Arcas va explicar que el nou Pla Alfa estableix 5 nivells operatius que corresponen als diferents nivells de risc (baix, moderat, alt, molt alt i extrem). L’activació de cada nivell de perill, per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, comporta que s’hagin de dur a terme determinades actuacions, que s’apliquin restriccions (ex. circulació motoritzada, obra pública, encendre foc, cremes agrícoles, llançament de pirotècnia, correfocs, tancament d’accessos a espais naturals,) i que es mobilitzin de manera diferent els efectius de prevenció.

El nou mapa del Pla Alfa s’actualitza diàriament o puntualment si és necessari i, a més de la perspectiva general i per comarques, permet fer una cerca específica per municipis.

El nou Pla Alfa preveu que amb el nivell 4 de risc d’incendi forestal s’ampliï el tancament dels accessos als espais naturals del Massís del Montmell i del Parc del Garraf amb el tancament als parcs del Foix i d’Olèrdola.

En el tercer punt de l’ordre del dia, els Mossos d’Esquadra, representats pel cap de l’ABP Alt Penedès, Pere Plassa, i pel cap i el sotscap de la Unitat Regional de Policia Administrativa, Jaume Magraner i Antoni Pérez respectivament, van presentar el Pla de Revetlles 2024.

Jaume Magraner va explicar els 4 objectius del Pla de Revetlles: 1) conèixer la previsió de les concentracions de persones a cada localitat, 2) preveure l’afectació a la seguretat ciutadana amb relació a les vies de comunicació i els llocs on es fan els espectacles i les activitats, 3) preveure l’afectació a la seguretat de les persones, i 4) exercir el control i la inspecció en matèria d'espectacles i activitats recreatives en l’àmbit de la seguretat privada.

Després, Antoni Pérez va explicar com sol·licitar la llicència municipal per a l’organització d’espectacles públics i activitats recreatives (sol·licitud, assegurança de responsabilitat civil, memòria de l’espectacle o activitat, Pla d’autoprotecció o riscos laborals, vigilants de seguretat i personal de control d’accés, quan escaigui, i rètols obligatoris).

A les preguntes dels alcaldes i alcaldesses sobre la possibilitat de fer actuacions preventives per part dels Mossos en actes de festa major, el cap de l’ABP, Pere Plassa, va explicar alguns dels criteris que tenen en compte a l’hora de fer un tipus o altre d’intervenció.

Vilafranca del Penedès, 27 de maig de 2024

Imatges relacionades

Destaquem