Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

MESURES I ACCIONS PER A LA REACTIVACIÓ SOCIOECONÒMICA A L’ALT PENEDÈS

El dijous 27 de maig, el Consell Comarcal va organitzar una sessió en format virtual per presentar públicament el document final del Pla de Reactivació Socioeconòmica Covid19

Cristina de la Cruz, consellera comarcal d’Empresa i Ocupació i de Productes de la Terra, va emmarcar la sessió explicant que “després de la presentació de la diagnosi inicial, el 22 de març, hem continuat treballant per validar i prioritzar els reptes, les línies estratègiques, les mesures i les accions que avui presentem”.

En total han participat en aquesta fase del Pla més de 200 persones; s’han fet 3 taules de treball empresarials, s’han buidat i analitzat més de 160 enquestes i s’han organitzat reunions i entrevistes amb ajuntaments, empreses i cooperatives, associacions i entitats socials, i amb federacions i agrupacions empresarials.

En aquest punt va intervenir la subdirectora de Polítiques Actives d’Ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya, Susana Díaz, que va explicar que “els ajuts per dur a terme plans de reactivació socioeconòmica, com el que ha rebut el Consell Comarcal, són instruments de planificació per identificar i posar en marxa actuacions conjunturals, urgents i necessàries per contrarestar l’impacte socioeconòmic de la pandèmia”. Díaz també va emfatitzar la necessitat de col·laboració entre administracions i empreses per dur-los a terme.

La consellera Cristina de la Cruz va explicar que “els reptes i algunes de les mesures sobre les quals volem treballar són la 1) Digitalització, 2) la Sostenibilitat i el medi ambient, 3) l’Equilibri territorial i el creixement econòmic i social arrelat al territori, 4) la Coordinació entre actors per al desenvolupament del territori, 5) el Comerç, la restauració i el turisme, 6) l’Agilitat administrativa i la transformació digital de l’Administració, i 7) el Coworking i els vivers d’empreses. I, per exemplificar com les empreses de l’Alt Penedès i el mateix Consell Comarcal estan treballant ja en aquests reptes i mesures, tenim avui les presentacions de les empreses Família Torres, Cartonatges Font, Cades Penedès, Albet i Noya, SOM Sant Sadurní, l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Consell Comarcal i Bildi Gràfiks”.

Mireia Torres va explicar el projecte de digitalització Cophytovid, de Torres i Jean León, per reduir i optimitzar l’aplicació de productes fitosanitaris a la vinya.

Martina Font va presentar els projectes de sostenibilitat de Cartonatges Font com els embalatges Ecopack, els palets de cartró o la depuradora d’aigües residuals.

Jordi Julià, de Cades Penedès, va exemplificar el creixement equilibrat amb els projectes presents i de futur d’aprofitament dels subproductes del sector vitivinícola (per produir alcohol, oli per al consum humà, tartrat de calci, biomassa, pinso, compost, colorants i polifenols).

Josep Jové, d’Albet i Noya, va explicar un projecte de responsabilitat social corporativa a través de la col·laboració amb la Cooperativa Entrem d’inserció laboral.

Susanna Duaso, de l’entitat SOM Sant Sadurní, va mostrar com la col·laboració público-privada ha ajudat a millorar la competitivitat del teixit comercial i de serveis de Sant Sadurní.

Vanessa Barra, de l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Consell Comarcal, va exposar com aquesta administració s’està modernitzant per crear serveis públics digitals i com ajuda la ciutadania perquè se sumi al procés de transformació digital.

I finalment, Agnès Simon, de Bildi Gràfiks, va presentar l’espai Kulabi de coworking en el món rural per a empreses del món del disseny.

Un cop presentats aquests exemples de com es pot contribuir a la reactivació socioeconòmica malgrat la pandèmia, Èric Gómez, cap del Servei Comarcal de Desenvolupament Econòmic va presentar les mesures i accions que es duran a terme sobre la base del diagnòstic i les relacions establertes amb tots els agents socioeconòmics del territori.

Algunes de les mesures i accions més destacades són crear una Oficina Comarcal d’Acompanyament a l’Empresa, reforçar els programes comarcals de suport a l’empresa, afavorir la digitalització de la cadena de valor del sector vitivinícola, fer campanyes per promocionar el producte local a través de la restauració i l’enoturisme i programes per atraure i retenir el talent a l’Alt Penedès, organitzar un marketplace comarcal, fer plans d’ocupació específics per als col·lectius més afectats per la crisi de la covid, estudiar la viabilitat dels espais coworking amb vistes a crear una xarxa comarcal, afavorir la formació on line i la FP dual, formar la ciutadania i els treballadors públics en competències digitals, o fer més àgil la tramitació administrativa i l’Administració en general.  

(Vegeu el document complet amb totes les mesures i accions clicant sobre aquest enllaç)

(Vegeu l’enregistrament complet de la sessió clicant sobre aquest enllaç)

El Pla de Reactivació Socioecònomica Covid19 estaè subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i cofinançat en un 50% pel Fons Social Europeu.

Vilafranca del Penedès, 1 de juny de 2021

Fitxers relacionats

Destaquem