Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

NOVES INVERSIONS EN CAMINS I INTEGRACIÓ PAISATGÍSTICA A L’ALT PENEDÈS

Durant l’any 2015, el Consell Comarcal, els ajuntaments de l’Alt Penedès, la Diputació de Barcelona i la Generalitat faran inversions per a la millora i el manteniment de camins rurals, senyalització turística i enoturística i integració paisatgística de rotondes per valor de 1,7 MEUR.

 

El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, i el vicepresident primer, Jesús Salius, van explicar en roda de premsa els projectes d’obres finalitzats durant aquest mes de gener i els projectes que es durant a terme al llarg de l’any 2015 i van anunciar l’inici dels treballs de redacció del Pla Territorial del Penedès.

El Consell Comarcal, amb la col•laboració i el cofinançament dels ajuntaments, el Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya i Xarxa Barcelona de la Diputació, ha executat gradualment, des de l’any 1992, les obres de consolidació del ferm, les cunetes i altres elements dels principals camins rurals de titularitat municipal de la comarca. Així s’ha creat una xarxa d’uns 200 Km de camins que comuniquen entre si els nuclis habitats dels 27 municipis de la comarca, al marge de les carreteres i l’autopista. Amb el pas dels anys, els camins rurals que es van arreglar en les fases més inicials s’han anat malmetent pel desgast que provoca el pas dels vehicles i per les inclemències meteorològiques. Per això es duen a terme periòdicament obres d’arranjament i manteniment dels trams més malmesos

El president del Consell Comarcal va informar que, durant el mes de gener de 2015, han finalitzat o finalitzaran les obres d’arranjament i manteniment de l’entrada de la carretera N-340 a Ordal i de 5 camins rurals inclosos dins la Xarxa de Camins de l’Alt Penedès: el camí de la Rovira Roja (als termes municipals de Font-rubí, Torrelles de Foix i Sant Martí), el camí de Can Cardús (Torrelavit), el camí de Sant Llorenç a Sant Joan Samora (Sant Llorenç d’Hortons), el camí de les Cabanyes a Pacs (les Cabanyes) i el camí de Sapera al Pla de Manlleu, la Llacuna i els accessos a la Ponderosa (al terme municipal de Pontons).

Durant aquest mes de gener s’iniciaran també les obres a 8 nous camins de la Xarxa: camins de Cal Farines, de Cal Margarit i de Sant Marçal (a Castellví de la Marca), camí de la Carrerada (al seu pas per Font-rubí), camí de la Berna (Torrelles de Foix), camí-variant del Cuscó (Castellví de la Marca), camí d’Ordal a Martivell (Gelida i Subirats) i camí de Cal Salines (a Pacs, Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca). També començaran les obres a diversos camins rurals de Subirats: l’accés a la Muntanya Rodona, l’accés a Sant Pau d’Ordal des de Can Rovira i la ruta turística que transcorre des de Subirats fins a Can Batista passant per Sant Sadurní. Aquest mes, s’han aprovat també els projectes dels camins del Pla del Pèlag (a Olesa de Bonesvalls) i del camí del Pla al Corral del Mestre (als municipis del Pla del Penedès i Subirats). Aquestes obres s’executaran també durant l’any 2015.

Finalment, estan en procés de redacció o d’aprovació les obres de millora del camí de la Carrerada (en el tram d’Avinyonet, la Granada i Sant Cugat Sesgarrigues) i les obres d’asfaltat del camí de la Font (a Font-rubí i Vilobí del Penedès).

El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va anunciar també que estan pendents d’aprovació les obres d’enjardinament de 8 rotondes, la senyalització del camí de la Via Augusta i la senyalització enoturística de la DO Penedès.

El projecte d’enjardinament de les rotondes preveu la plantació d’espècies de vegetació autóctones per integrar les rotondes en el paisatge local i per facilitar-ne el manteniment per part dels ajuntaments on estan ubicades.

Pel que fa al camí de la Via Augusta al seu pas per l’Alt Penedès, se senyalitzarà el traçat principal i els diferents ramals per convertir-los en rutes verdes i en un recurs turístic (prop de 35 Km en total). Es respectarà la senyalització ja existent en alguns trams i s’ampliarà amb nous rètols que orientaran els caminants i els ciclistes sobre la seva ubicació en el mapa i amb rètols que identificaran els principals elements d’interès turístic al llarg de la ruta. El finançament d’aquest projecte anirà a càrrec de la Diputació de Barcelona.

Pel que fa al projecte de senyalització enoturística de la DO Penedès, ja ha començat la primera fase que consisteix en la senyalització externa. Aquesta fase està finançada per la Generalitat i inclou els cartells a les entrades per carretera i a les estacions de ferrocarril perquè les persones que travessen el perímetre de la comarca de l’Alt Penedès sàpiguen que entren en un territori vitivinícola. També inclou indicadors per arribar als punts d’informació turística de cada municipi i indicadors per trobar els principals recursos enoturístics com el Vinseum o el Centre d’Interpretació del Cava. El projecte de la segona fase de la senyalització enoturística ha estat redactat pel Consell Comarcal en col•laboració amb el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès i està pendent de ser aprovat per la Generalitat. Consisteix en la posada al dia dels cartells de les antigues Rutes del Vi i el Cava, que s’actualitzaran amb nous continguts i que tindran un codi QR que permetrà que la informació sigui dinàmica. Aquesta segona fase del projecte de senyalització enoturística està prevista que comenci a executar-se a l’inici de l’estiu de 2015 i serà finançada per la Diputació de Barcelona. La tercera i última fase consistirà en posar rètols als camins i a les carreteres per indicar l’accés a tots els cellers de la DO Penedès. El cost d’aquesta última fase serà assumit per les empreses elaboradores. Francesc Olivella va explicar que “el gruix de la senyalització enoturística estarà a la comarca de l’Alt Penedès perquè és la que aplega el major nombre de cellers i caves de la DO, però els consells comarcals del Baix Penedès i del Garraf ja han mostrat el seu interès per fer-la extensiva als seus territoris” .

El vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Jesús Salius, va explicar que han començat les reunions del grup de treball que ha de redactar el Pla Territorial del Penedès. Actualment estan aprovats els plans territorials de planificació de Catalunya (que es corresponen amb les futures vegueries); després que s’aprovés l’àmbit territorial de planificació el Penedès, calia redactar també aquest pla. Salius va explicar que “des del Consell Comarcal s’ha demanat al grup de treball (del qual forma part el president del Consell Comarcal) que vetlli perquè no es faci un copia-enganxa del pla territorial metropolità, sinó que es faci un pla territorial adaptat a les circumstàncies actuals i contextualitzat a l’àmbit Penedès (per exemple, cal repensar la xarxa de camins rurals amb aquesta visió supracomarcal)”.

Vilafranca del Penedès, 28 de gener de 2015

 

Destaquem