PLA DIRECTOR URBANÍSTIC PER A LES DENOMINACIONS VITIVINÍCOLES DE CATALUNYA
El Pla establirà les condicions urbanístiques necessàries per al desenvolupament d’actuacions enoturístiques que són d’interès pel seu potencial de dinamització econòmica i que, per tant, es consideren estratègiques. Els objectius del Pla Director Urbanístic d’Enoturisme són: facilitar i potenciar el desenvolupament de l’Enoturisme, regular les construccions necessàries per a l’activitat de l’Enoturisme, definir els usos adequats per a l’activitat i valoritzar els paisatges de la vinya.
L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va donar la benvinguda als assistents i va afirmar que “som a les beceroles; per tant, som a temps de fer-ho i de fer-ho bé; hem de fer una normativa urbanística que doni resposta als problemes actuals i que ens deixi créixer”.
Josep Armengol, subdirector general de Planificació Territorial i Paisatge de la Generalitat, ser l’encarregat d’explicar en què consistirà el Pla Director Urbanístic d’Enoturisme: “el Pla afectarà les 12 denominacions d’origen vitivinícoles de Catalunya, però la redacció s’ha iniciat a instància de dues DO molt actives pel que fa a la preservació del paisatge: l’Alt Penedès i el Priorat”. Entre d’altres, el Pla clarificarà quins usos pot tenir el sòl no urbanitzable d’aquests territoris, per tal que s’hi puguin edificar noves instal•lacions vinculades a l’Enoturisme (com restaurants o allotjaments, que fins ara només es podien ubicar en edificacions preexistents). Josep Armengol va explicar que “actualment cada municipi disposa d’una regulació urbanística específica que afecta el seu sòl no urbanitzable”. Amb el Pla Director es definirà el nou marc de regulació urbanística prenent com a àmbit territorial de referència les diferents unitats de paisatge incloses dins l’àmbit de cada DO; per tant, l’àmbit de referència serà supramunicipal i la nova regulació prevaldrà per sobre de les normes aprovades per cada ajuntament. En aquest sentit, Armengol va insistir que “és voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat elaborar aquest pla de manera perfectament consensuada amb els diferents agents del territori”.
Tot seguit va començar una taula rodona en la qual van participar el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella; el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia; el coordinador de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Pere Sala; la subdirectora general de Programació Turística de la Generalitat, Carme Rubio, i el coordinador general de l’INCAVI, Xavier Agell.
El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va fer un repàs de les diferents iniciatives dutes a terme en l’àmbit comarcal per tal de conjuminar el desenvolupament urbanístic amb la protecció del paisatge: la Carta del Paisatge, l’ordenança del paisatge, el Pla Director Territorial i les fitxes de Bones Pràctiques en el sector vitivinícola. Francesc Olivella va explicar que “a l’Alt Penedès, entre el 5 i el 10% del sòl és urbanitzable; la resta és sòl agrícola o forestal. D’aquí la importància d’aquest Pla Director per a la nostra comarca”. També va reclamar que “els cellers i els allotjaments per als enoturistes han d’estar al costat de les vinyes, les administracions hem de facilitar la construcció d’aquestes noves edificacions enoturístiques de manera ordenada, protegint el paisatge”.
A seu torn, el president del Consell Comarcal del Priorat va afirmar que “el turisme basat en l’agricultura sostenible i de qualitat és un valor en auge. Al Priorat volem iniciatives turístiques proporcionades a l’entorn i dimensionades segons la capacitat de càrrega dels municipis, per no perdre els valors que ens caracteritzen i que fa tants anys que estem defensant. Aquest Pla Director Urbanístic pot ser una llei a mida dels territoris”.
Els tertulians, cadascun des de la seva perspectiva, van coincidir en algunes idees principals: la natura i la cultura com a espais on s’ha de desenvolupar l’Enoturisme, la necessitat d’elaborar el Pla Urbanístic des del consens territorial, la complexitat dels aspectes a regular en un entorn que evoluciona ràpidament, la proporcionalitat de les mesures i les normes que s’aprovin i, finalment, la necessitat de preservar la qualitat del paisatge, la qualitat de l’activitat enoturística i la qualitat de vida de les persones que viuen permanentment al territori.
Tot seguit es va obrir un torn de paraules en què el nombrós públic assistent a la sala va fer arribar oferiments, peticions i reflexions als representants del Departament de Territori i Sostenibilitat i als membres de les taules de concertació que participaran en l’elaboració del Pla Director Urbanístic d’Enoturisme.
Vilafranca del Penedès, 20 de gener de 2015