Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Plena unanimitat institucional contra la nova línia de molt alta tensió (MAT)

Diputació de Tarragona, 7 consells comarcals i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès s’oposen al projecte i hi presenten al·legacions

Unanimitat institucional absoluta contra el nou projecte de línia de molt alta tensió (MAT) que recorreria 180 quilòmetres tan sols a la demarcació de Tarragona. La Diputació de Tarragona, 7 consells comarcals (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès i Alt Penedès) i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre han presentat públicament aquest dimarts les al·legacions contra aquest projecte privat que impulsa l’empresa privada Forestalia i i que va publicar-se en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el passat juliol.

D’una banda, els 7 consells comarcals i els 35 ajuntaments afectats han presentat un paquet d’al·legacions de manera conjunta, mentre que la Diputació de Tarragona redacta un estudi jurídic a petició de la Subdelegació del Govern a Tarragona que reforça els arguments contraris dels ajuntaments i el conjunt d’administracions públiques.

El món local de la demarcació s’ha reunit al Palau Bofarull de la Diputació per expressar de forma conjunta l’oposició al projecte de la nova MAT. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, han posat veu a les consideracions i al·legacions, que es fonamenten en l'incompliment de la llei del sector elèctric, la no justificació de la seva necessitat, el greu impacte paisatgístic i la incompatibilitat amb la planificació del sòl.

Pren especial rellevància l’argument que, tot i ser presentada com una “xarxa d’evacuació elèctrica”, tècnicament es tracta d’una “xarxa de transport elèctric”, la qual cosa significa que xoca contra la legalitat vigent, ja que, segons la llei, només la societat estatal Red Eléctrica de España pot ser propietària de les xarxes de transport d'energia elèctrica primària i secundària, alhora que és operadora del sistema i gestora d'aquestes xarxes de transport.

A més, les al·legacions i l’estudi jurídic de la Diputació insisteixen en el fet que l’impacte ambiental sobre el territori seria de gran abast, tant en termes paisatgístics com agrícoles, socials, culturals i patrimonials. Les al·legacions exposen que el projecte en cap cas justifica el que es coneix com “Alternativa 0” (per la qual els beneficis de fer el projecte superen els danys de no fer-lo), alhora que el projecte de la promotora es revela totalment insuficient, sense rigor tècnic i prou coneixement del territori.

Cal esmentar que en els municipis i les comarques que es veurien afectats hi ha, entre d’altres, àrees d'interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix.

Totes les institucions que s’oposen al projecte consideren ferm el seu compromís amb la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic, però defensen fer-ho ordenadament, de manera planificada i coordinada i mitjançant el diàleg amb els territoris afectats per tal de fer prevaler el bé comú.

L’oposició al projecte per part del món municipal s’ha anat consolidant durant el darrer mes després que, a mitjans d’agost, els consells comarcals i els municipis afectats decidissin participar en una estratègia conjunta i en la redacció d’un únic paquet d’al·legacions, atesa la preocupació i la perplexitat que va causar la publicació d’ aquesta nova línia elèctrica d’alta tensió, que és una iniciativa que respon als interessos econòmics d’un clúster energètic privat.

Els municipis afectats tan sols a les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès són els següents: l’Albiol, Alcover, l’Aleixar, Alforja, Almoster, l’Arboç, Ascó, Avinyonet del Penedès, Batea, la Bisbal del Penedès, Bràfim, Castellet i la Gornal, Corbera d’Ebre, Duesaigües, Falset, la Fatarella, Gandesa, Garcia, Llorenç del Penedès, Masllorenç, el Masroig, el Milà, Montferri Nulles, Móra d’Ebre, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Jaume dels Domenys, Santa Margarida i els Monjos, la Selva del Camp, Vallmoll, Valls i Vilabella.

Diputació de Tarragona, 7 de setembre de 2021

 

Imatges relacionades

Destaquem