PRESENTACIÓ AL CONSELL D’ALCALDIES DEL PLA ESTRATÈGIC CICLOTURISME DE L’ALT PENEDÈS
El dijous 28 de novembre es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldies de l’Alt Penedès.
En primer lloc es van presentar les noves oficines bancàries mòbils que la Generalitat ha adjudicat a la Caixa d’Enginyers per un període de 2 anys (prorrogables a dos més).
Jordi Mateos, de Banca Corporativa, i Eduard Barcons, director de Banca Institucional de la Caixa d’Enginyers, en van explicar el funcionament: a més de disposar d’un caixer automàtic compatible amb qualsevol targeta bancària i que no aplicarà comissions per la retirada o l’ingrés de diners, les oficines mòbils oferiran als particulars i les empreses tots els serveis propis d’una oficina bancària tradicional.
Les oficines mòbils de Caixa d’Enginyers es traslladaran cada quinze dies als municipis i s’instal·laran en una ubicació acordada amb l’Ajuntament; atendran l’oficina dos professionals (una persona tècnica de banca i una persona que farà les funcions de vigilant i xofer); la durada de l’estada a cada municipi serà d’un mínim de 60 minuts o 30 si té menys de 250 habitants; els dies i l’hora de l’arribada de l’oficina mòbil a cada municipi es poden consultar al web del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat Banca Mobil de Catalunya.
En el següent punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldies, la directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès, Núria Sala, i la tècnica del Consorci, Marta Salamé, van presentar el “Pla Estratègic Cicloturisme de l’Alt Penedès”. Actualment el Penedès no és prou percebut, ni internament ni externament, com un territori referent per a ciclar, tot i que té pràcticament tots els elements per convertir el cicloturisme en un factor calu en l’estratègia de desenvolupament turístic. Per això, la missió del Pla Estratègic és impulsar el projecte comú de cicloturisme al territori, integrant esport, turisme, mobilitat i salut, i impactant en l’economia i en la qualitat de vida de la comarca de l’Alt Penedès.
Després de nombroses entrevistes, sessions participatives i formatives, el Consorci de Promoció Turística ha elaborat una diagnosi que conclou que no és necessari crear més rutes o productes cicloturístics, però sí millorar i adaptar els existents amb l’objectiu de fer més competitiu el sector, i que les modalitats de cicloturisme més adequades per diferenciar el Penedès d’altres destinacions cicloturístiques són el touring i el gravel.
El “Pla Estratègic Cicloturisme de l’Alt Penedès” marca 7 objectius: assolir l’excel·lència en infraestructures i serveis adreçats als ciclistes, estructurar un entorn atractiu per al ciclisme de lleure i esport, consolidar una oferta ciclable en un entorn segur, implicar el sector turístic i esportiu com a part indestriable del producte, promocionar el cicloturisme de lleure i esportiu adreçat al segment familiar, construir un relat que singularitzi l’experiència cicloturística al Penedès i incrementar un 30% el públic cicloturista en un horitzó de 3 anys vista.
Per a cada objectiu, s’han definit nombroses accions que es volen impulsar des del Consorci de Promoció Turística del Penedès i per a les quals serà primordial comptar amb la complicitat i la col·laboració dels ajuntaments.
Paral·lelament, el projecte de la Generalitat i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès previst a la via de servei de la C15 augmentarà la seguretat dels cicloturistes i homogeneïtzarà l’experiència d’usuari.
En el darrer punt de l’ordre i amb motiu de la celebració del 25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, es va presentar als alcaldes i alcaldesses el Servei d’Igualtat del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.
Està format per 5 professionals (advocada, educadora social, psicòloga i 2 treballadores socials) i presta nombrosos serveis: acollida d’infants de famílies vulnerables a l’escola fora de l’horari escolar; atenció integral a persones que pateixen discriminació o violència per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere; espai de trobada per a joves LGTBIQ+; informació i atenció a la dona; espais grupals i de reflexió entre dones; atenció psicològica especialment per a dones que han patit algun tipus de violència; primera acollida a les dones que s’adrecen al servei d’informació i atenció a la dona, i acompanyament emocional per a dones en situacions de vulnerabilitat.
Vilafranca del Penedès, 2 de desembre de 2024