Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PRESENTACIÓ DE LA DIAGNOSI DE LA CADENA DE VALOR DE L’ALIMENTACIÓ I LES BEGUDES DE L’ALT PENEDÈS

El Consell Comarcal treballa per a la digitalització d’aquesta cadena de valor

Dilluns 4 d’abril, es va fer a La seu del Consell Comarcal una jornada de treball del programa “Treball, Talent i Tecnologia a l’Alt Penedès”. A la jornada es van explicar les accions que s’han dut a terme a la comarca des de l’inici del projecte, es va informar sobre les accions formatives de Tecnologia i Comunicació Digital previstes per als propers mesos adreçades als professionals del sector vitivinícola, i es va presentar la “Diagnosi del futur de la cadena de valor de l’alimentació i les begudes a l’Alt Penedès”.

Sílvia Gironès, cap de la Unitat de Projectes del Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona, va presentar el programa marc “Treball, Talent i Tecnologia” de la Diputació com a motor transformador de persones, empreses i institucions mitjançant la tecnologia, i com una inversió en formació digital per consolidar un model de creixement econòmic més sostenible.

Èric Gómez, cap del Servei de Desenvolupament i Ocupació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va destacar l’èxit que implica haver aconseguit mancomunar els 27 municipis de la comarca per dur a terme aquest programa i va agrair la solidaritat dels municipis més grans que ha permès desenvolupar-lo a tota la cadena de valor de l’alimentació i les begudes. “Treball, Talent i Tecnologia a l’Alt Penedès” s’està desenvolupant des de fa un any i ja s’han executat alguns dels projectes empresarials digitalitzadors i la primera formació online per a persones treballadores o que estan a la recerca de feina relacionades amb els sectors econòmics inclosos dins la cadena de valor de l’alimentació i les begudes.

En la presentació de la “Diagnosi del futur de la cadena de valor” realitzada per la Consultora Daleph per encàrrec del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Jaume Amill i Martí Pol van explicar els reptes i les necessitats de transformació digital de la cadena de valor alimentària i de les begudes.

Les dades de la diagnosi posen de manifest la necessitat de la transformació i les dificultats per afrontar-la. Així, el 93% de les empreses perceben la digitalització com un factor important de competitivitat, però per al 67% no és una prioritat la contractació de personal especialitzat en aspectes digitals; o també, el 54% de les empreses considera que la inversió en digitalització és positiva, però només el 8% considera que el retorn de la inversió és eficient.

La diagnosi defineix 11 perfils professionals a potenciar, 3 itineraris formatius a treballar i 12 subprojectes a desenvolupar en el marc del programa “Treball, Talent i Tecnologia”: Promoure la digitalització de les explotacions vitivinícoles, Descobrir la professió d’analista de dades en el sector agroalimentari, Impartir formació en maquinària agrícola 4.0, Assessorar les empreses per a la detecció de processos i àmbits susceptibles de ser digitalitzats, Generar debat i descobrir noves tecnologies aplicades al sector de l’embalatge, Fomentar l’ús de la Realitat Virtual i la Realitat Augmentada per a la promoció dels productes alimentaris, Introduir la tecnologia per generar informació en temps real dels punts de venda, Explorar la viabilitat de la tecnologia blockchain en les diferents baules de la cadena de valor alimentària i de begudes, i Incrementar el paper de la dona en aquesta cadena de valor i reforçar l’emprenedoria.

Va cloure la jornada la consellera comarcal d’Empresa i Ocupació i de Productes de la Terra, Cristina de la Cruz, que va ressaltar el treball fet amb els 27 municipis de la comarca i amb les empreses col·laboradores: “ A més de fer possible el projecte en el seu conjunt, han permès posar en marxa ja formacions per millorar el talent del capital humà. Aquestes formacions, a la llarga, milloraran l’ocupabilitat i impulsaran la indústria agroalimentària de l’Alt Penedès”.

Vilafranca del Penedès, 6 d’abril de 2022

Destaquem