Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PRESENTAT AL CONSELL COMARCAL L’ÍNDEX ADEPG DE COMPETITIVITAT COMARCAL · 2015

El Barcelonès, el Vallès Occidental i el Segrià composen el podi de la competitivitat 2015. Les tres comarques del Gran Penedès escalen posicions en el rànquing comarcal. L’Alt Penedès i el Baix Penedès pugen tres posicions en el rànquing comarcal, fins a les 14 i 19 respectivament. El Garraf en puja dues, fins a la 12a posició.

 

Consulteu l'Índex de Competitivitat 2015

 

En l’edició 2015 de l’Índex ADEPG de Competitivitat Territorial, que ha presentat avui, a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf, l’ADEPG, el Barcelonès torna a liderar el rànquing tot i que s’observa com la puntuació obtinguda els dos darrers anys ha caigut en 6 punts.


En base al model plantejat, el Barcelonès i el Vallès Occidental són, una vegada més, les comarques que presenten millors condicions per a competir en el mercat global de béns i serveis intensius en coneixement i tecnologia, amb un model de desenvolupament sostenible tant des de la perspectiva social com mediambiental.

 


 

L’Alt Penedès se situa en la 14a posició del rànquing global de competitivitat comarcal, recuperant tres posicions respecte a l’edició anterior. L’avenç més destacat és en l’evolució del volum de mercat i d’activitat, on la comarca guanya cinc posicions respecte al 2013. La millora es deu al comportament demogràfic i del sector de la construcció, que tot i que es manté a nivells propers a l’estancament, se situa entre els millors del panorama comarcal català. El fre més important se situa en el baix dinamisme empresarial que registra la comarca els dos darrers anys.


El Baix Penedès obté la 19a posició en el rànquing global de competitivitat comarcal, la millor registrada des de l’inici de la sèrie, l’any 2003. Respecte a l’edició anterior la comarca obté un guany de tres posicions. L’evolució positiva, registrada els dos darrers exercicis, disminueix lleugerament les distàncies amb la resta de comarques del Penedès-Garraf, situant-la en el tram de comarques amb una posició competitiva intermèdia-alta. Els avenços es produeixen en els àmbits on la comarca presenta més febleses: la qualificació de la mà d’obra, l’esperit emprenedor i el dinamisme empresarial.


El Garraf escala dues posicions i se situa a la 12a posició. Amb el canvi de cicle econòmic, lidera la creació d’ocupació i la recuperació de teixit empresarial, així com les condicions de la demanda. La incorporació del port de Vilanova i la Geltrú a les infraestructures logístiques analitzades millora la posició competitiva en el capítol dels avantatges distributius.


Sobre l’Índex ADEPG


L'Índex de Competitivitat Territorial és un referent per a l’anàlisi econòmica del país, atès que es basa en una metodologia molt evolucionada que conjuga fins a 45 indicadors, estadístics o quantitatius. Aquests indicadors s’agrupen en dos àmbits d’estudi: sostenibilitat i competitivitat, dels quals se'n desprenen 10 factors evolutius.


Amb aquest quadre metodològic, amb les corresponents ponderacions, es sotmeten a observació cadascuna de les 41 comarques catalanes. Com a conseqüència, s’estableix un rànquing comarcal de competitivitat que cada any presenta novetats, en funció dels esforços o de les millores que s’implementen en cadascun dels territoris, de manera que també es mostren les febleses i els dèficits de cadascuna de les comarques.


Amb la publicació d’enguany, es compleixen 11 edicions des que l’índex ADEPG es va publicar per primer cop, l’any 2003, i es consolida com un dels instruments de referència en l’anàlisi de la competitivitat de les comarques catalanes. Des del seus inicis ha comptat amb l’assistència tècnica de la consultora Actíva Prospect, que s’ha encarregat del seu disseny i actualitzacions posteriors.


L’Índex ADEPG rep la col·laboració de “CaixaBank” i el suport de La Diputació de Barcelona i Node Garraf.
 
Viafranca del Penedès, 26 de juny de 2015


 

Destaquem