Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

RAIMON SOLER FA UNA RECERCA EXHAUSTIVA SOBRE LES ELECCIONS MUNICIPALS CATALANES DE 1934

L’historiador vilafranquí Raimon Soler i Becerro va presentar ahir al Consell Comarcal de l’Alt Penedès el treball de recerca que està duent a terme sobre les primeres eleccions democràtiques de Catalunya: les eleccions municipals del 14 de gener de 1934

 

Raimon Soler va explicar que es tracta d’un període desconegut de la nostra història, bàsicament per falta de documentació. Donada la manca d’experiència en la celebració d’eleccions en el món local, no es va fer una recopilació exhaustiva al Diari Oficial de la Generalitat i a la premsa de les llistes de candidats, el nombre de vots obtinguts per cada llista, els noms dels regidors escollits a cada municipi i els percentatges de participació. Per això el treball de recerca, que abasta totes les comarques de Catalunya, avança lentament, i l’autor considera les dades com “la joia de la Corona” del seu treball de recerca.

A mesura que avança la recerca, Raimon Soler publica la informació en un lloc web de Google: https://sites.google.com/site/municipals1934 i ofereix la possibilitat de col•laborar en la recerca fent arribar noves dades o material relacionat amb aquell episodi històric. Fins ara s’hi poden trobar les dades de les comarques del Barcelonès i de l’Alt Penedès i en breu s’hi podran consultar també les dades del Vallès Oriental i la Segarra.

A més d’explicar els resultats obtinguts a cada municipi de l’Alt Penedès, l’autor del treball va explicar algunes particularitats d’aquells comicis electorals: el Parlament de Catalunya acabava d’aprovar la Llei Municipal, era la primera vegada que les dones podien votar i presentar-se com a candidates, era també la primera vegada que es protegia el secret del vot posant la papereta dins un sobre (tot i que no es va poder fer així a tot arreu perquè no hi havia prou sobres disponibles), només s’escollien dues llistes per municipi (per la qual cosa de vegades es presentaven dues llistes del mateix color per aconseguir el 100% dels regidors), la participació va ser molt elevada en alguns municipis (70% de participació a Vilafranca) i molt baixa en d’altres (20% en municipis amb molta població immigrada majoritàriament analfabeta), etc.

Durant la jornada electoral del 14 de gener de 1934, va esclatar la tensió política i social i es van produir molts incidents i aldarulls. El professor d’Història Salvador Campamà va explicar al públic assistent a l’acte d’ahir el perquè d’aquella tensió política i social que es vivia a Catalunya i a Espanya en el marc de la 2a República i que va desembocar en la proclamació de l’Estat Català i la Guerra Civil.

Raimon Gusi, vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i conseller de Cultura, va reivindicar el paper dels historiadors en un moment en què des del poder central es posen en qüestió aquells treballs i autors que no són favorables a les seves tesis polítiques.

Va tancar l’acte el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, que va fer un paral•lelisme entre el moment històric de la 2a República i el moment actual, en què la ciutadania es mobilitza per demanar canvis en profunditat per democratitzar la vida política i exigeix el seu dret a decidir sobre la relació entre Catalunya i l’Espanya.

Vilafranca del Penedès, 24 de gener de 2014
 

Destaquem