Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SESSIÓ PLENÀRIA DEL CONSELL D’ALCALDES DE L’ALT PENEDÈS

Els alcaldes demanen que la Direcció General d’Administració de Seguretat de la Generalitat signi un conveni amb els ajuntaments per tal que els Mossos d’Esquadra puguin dur a terme tasques de videovigilància als municipis sense policia local

 

El dijous 24 de maig es va celebrar sessió ordinària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès al Centre de Dinamització Turística Local d’Avinyonet del Penedès.

 

 

En el primer punt de l’ordre del dia, l’adjunt a la direcció de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat, Samuel Reyes, va informar sobre les línies de subvenció per al manteniment i la conservació de les lleres dels rius en zones urbanes i no urbanes. Els alcaldes van demanar al representant de l’ACA que se simplifiqui la tramitació administrativa per sol·licitar aquestes subvencions pensant en els petits municipis que no tenen tècnics de Medi Ambient.

Samuel Reyes també va explicar que l’ACA està revisant els estàndards per a la construcció de depuradores per donar resposta a les necessitats dels petits municipis. També va afirmar que tenen la voluntat de construir totes les depuradores que siguin necessàries per evitar afectacions al medi i va oferir la fórmula de signar convenis d’obra avançada amb els ajuntaments.

En el segon punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldes, la secretària de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya i membre de la Direcció General d’Administració de Seguretat de la Generalitat, Marisa Marco, va explicar la normativa i la problemàtica sobre la videovigilància, tant si es fa amb la finalitat de prevenir delictes, com si es fa amb la finalitzat de gestionar el trànsit o sancionar les infraccions de tràfic.

La Comissió de Control és l’encarregada d’elaborar els informes que serveixen per autoritzar, denegar o renovar els permisos per a la instal·lació de càmeres de videovigilància. Marco va explicar com s’han de tramitar aquests permisos i va conscienciar els alcaldes sobre la necessitat de formalitzar administrativament les instal·lacions de titularitat municipal per garantir el valor probatori de les imatges enregistrades.

Els alcaldes de la Granada, Diego Díez de los Ríos, i Olesa de Bonesvalls, Josep M. Tillo, entre d’altres, van exposar-li la seva preocupació i la sensació de desemparament que viuen els veïns dels seus municipi davant certes problemàtiques de seguretat ciutadana que es podrien prevenir i abordar instal·lant càmeres de videovigilància en espais públics. En aquest sentit i donat que hi ha altres municipis de la comarca que tenen la voluntat d’instal·lar càmeres de videovigilància en espais públics, tots els alcaldes van donar suport a la proposta de demanar al Departament d’Interior de la Generalitat que es facin les gestions necessàries perquè els Mossos puguin ser els responsables de les instal·lacions de videovigilància quan en els municipis que no tinguin policia local.

La representant de la DGAS va informar que des de la Comissió de Control (un òrgan participat per diverses administracions) aquesta és una línia de treball prioritària i que tan bon punt es formi el nou Govern de la Generalitat es reprendran les reunions per intentar arribar a un acord.

 

 

En el tercer punt de l’ordre del dia, l’assessor de l’empresa AssegurDat, Jordi Gago, va presentar breument el nou Reglament general de protecció de dades i va explicar que els ajuntaments han d’adoptar mesures d’organització, mesures de seguretat tecnològica i mesures per al tractament de les dades, coordinades per un delegat de Protecció de Dades. També va parlar sobre la necessitat de formar i informar el personal dels ajuntaments perquè coneguin i respectin els seus drets i els drets de les persones, les entitats i les empreses amb les quals treballen.

En el quart punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldes, el cap de l’Oficina de Seguiment de Contractes de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Víctor Torrents, i el cap del Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica de l’Institut Català de l’Energia de la Generalitat, Lluís Morer, van explicar l’acord marc de mobilitat sostenible signat entre ambdós organismes i les novetats de la central de compres de l’Associació. En concret, van detallar la nova oferta de vehicles híbrids i elèctrics i de punts de recàrrega ràpida i semiràpida per a aquests vehicles. Torrents i Morer van demostrar amb xifres l’evolució imparable dels vehicles elèctrics, que cap a l’any 2025 substituiran en quota de mercat els vehicles dièsel i de benzina.

En el cinquè punt de l’ordre del dia, el director del grup Entrem-hi, Juli Silvestre, i el director de la cooperativa ACTUA, Miquel Carreto, van presentar l’Ateneu Corporatiu Coopsetània. Aquest projecte s’emmarca en un programa d’ateneus promogut per la Generalitat per generar més economia social i solidària, que ajudi a redistribuir la riquesa. Coopsetània ofereix serveis de proximitat i les empreses que la integren treballen des de fa anys amb nombrosos ajuntaments de l’Alt Penedès oferint serveis de jardineria, neteja, recollida de residus i activitats formatives.

En el torn d’informacions de la Presidència, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, va explicar als alcaldes que rebrien una enquesta per conèixer les necessitats de cada ajuntament sobre la contractació per hores de personal tècnic, amb l’objectiu de valorar la idoneïtat de contractar aquests serveis de manera conjunta des del Consell Comarcal.

 

 

La sessió plenària del Consell d’Alcaldes va finalitzar amb una visita guiada per l’alcalde d’Avinyonet del Penedès, Oriol de la Cruz, al Centre d’Interpretació DO Vinífera, una de les exposicions sobre la civilització ibèrica i sobre la recerca arqueològica de la vinya i el vi més destacades de Catalunya. Recull el resultat dels treballs d’excavació arqueològica fets durant més de 18 anys al jaciment ibèric de la Font de la Canya, un centre de mercaderies de l’antiga Cessetània ubicat al municipi d’Avinyonet del Penedès.

Vilafranca del Penedès, 28 de maig de 2018

 

Destaquem