Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SESSIÓ PLENÀRIA DEL CONSELL D’ALCALDES DE L’ALT PENEDÈS

El secretari d’Administracions Locals va anunciar que la Generalitat vol recuperar el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya per recuperar la capacitat inversora dels ajuntaments

 

El dijous 29 de novembre es va celebrar sessió ordinària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès, amb la incorporació de Josep Tutusaus, nou alcalde de Pontons.

En el primer punt de l’ordre del dia, les tècniques del Consell Comarcal responsables de la Implantació de l’Administració Electrònica a l’Alt Penedès van exposar com s’ha dut a terme la transformació digital als ajuntaments de la comarca al llarg de la legislatura. L’element més remarcable d’aquest període és l’augment de l'ús de les eines d'Administració electrònica del Consorci d'Administració Oberta de Catalunya.

 

 

Com a conseqüència de l'entrada en vigor, l’any 2015, de la nova Llei de Procediment Administratiu, que obliga totes les administracions a treballar de manera electrònica, els ajuntaments s'han posat a treballar més intensament en la transformació digital de les seves administracions, comptant amb el suport del Consell Comarcal. Actualment els ajuntaments d’Avinyonet del Penedès i Sant Quintí de Mediona són pilots del projecte eSETDiba, liderat per la Diputació de Barcelona i que contempla la metodologia per a la gestió del canvi i la implantació d'un gestor d'expedients. Al llarg de l'any 2019 aquest projecte s'anirà implantant a la resta d'ajuntaments de la comarca, amb el propòsit d'aconseguir que el 100 % dels ajuntaments siguin administracions digitals.

En el segon punt de l’ordre del dia, Josep Faura, vocal del Consell Nacional de la Gent Gran de Catalunya, i Esteve Jou, membre de la Junta Permanent del Consell de la Gent Gran de l’Alt Penedès, acompanyats de dues tècniques de Serveis Socials del Consell Comarcal, va presentar als membres del Consell d’Alcaldes les conclusions més importants de l’Informe de la Comissió Intercongressual de la Gent Gran de l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf. Aquest informe es van presentar públicament durant el mes d’octubre a Castellolí (l’Anoia) i fruit d’aquest informe, entre d’altres, s’ha elevat al Consell Nacional de la Gent Gran la proposta que els tallers de memòria formin part de la cartera de serveis de Salut per a les persones grans.

També s’ha elevat la proposta al Consell de la Gent Gran de l’Alt Penedès i al Consell Comarcal de treballar conjuntament amb els casals de gent gran i els ajuntaments per fer dels casals espais més participatius i intergeneracionals. Finalment, d’acord amb les conclusions d’aquest informe, des del Consell Comarcal hi ha la voluntat de crear un equip especialitzat en la prevenció, la detecció i l’atenció a les persones grans que pateixen maltractaments.

En el tercer punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldes, el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, va presentar els projectes d’aquesta secretaria, que -segons va explicar- ha estat traslladada al Departament de la Presidència de la Generalitat “com a forma de reconeixement del paper fonamental dels ajuntaments en la defensa dels valors democràtics i la sobirania de Catalunya”.

 

 

Miquel Àngel Escobar va anunciar que la Generalitat està preparant una nova edició del pla d’inversions PUOSC (que en la darrera edició només cobria obres de manteniment) i un pla interdepartamental per a la igualtat d’oportunitats entre els diferents territoris de Catalunya. Escobar també va confirmar que properament es tornarà a convocar el Consell de Petits Municipis (que no es convocava des de 2003) per incorporar la perspectiva d’aquests municipis a les iniciatives legislatives. Finalment, va explicar que el Govern de la Generalitat participa en les reunions de treball amb el Govern de l’Estat per a la modificació o la derogació de la Llei de Racionalitat i Sostenibilitat de les Administracions Locals (“que ha convertit els alcaldes en gerents”) i les reunions per a la recuperació de convocatòries d’habilitats nacionals (secretaris i interventors).

En el torn d’informacions de la Presidència, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch va confirmar que el Ple del Consell Comarcal tenia previst ratificar, aquell mateix dia, la sol·licitud de participació en la convocatòria FEDER, eix núm. 4, sobre energies renovables, millora de l’eficiència energètica i reducció d’emissions de CO2. Si el projecte liderat pel Consell Comarcal rep la subvenció FEDER, es faran inversions per gairebé 3 MEUR als 16 municipis de l’Alt Penedès que hi participen (el 50 % de les inversions aniran a càrrec dels ajuntaments). Aquestes inversions consistiran principalment a substituir l’enllumenat dels equipaments municipals i dels carrers, amb vistes a reduir un 60 % les emissions de CO2 i el consum d’energia.

Vilafranca del Penedès, 3 de desembre de 2018

 

Destaquem