Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SESSIÓ PLENÀRIA DEL CONSELL D’ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS

La mediació administrativa, una nova manera de resoldre els conflictes entre les administracions locals i els administrats

El dijous 30 de gener va celebrar sessió ordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. En el primer punt de l’ordre del dia, es va acordar presentar l’Oficina Comarcal de Consum de l’Alt Penedès.

El personal de l’OCIC d’aquesta oficina del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va explicar breument quins serveis ofereix a la ciutadania, les empreses, les associacions i els centres educatius, per tal que des de les oficines d’Atenció Ciutadana dels ajuntaments que no tenen oficina de Consum pròpia (Vilafranca i Sant Sadurní) es puguin derivar totes les consultes al Consell Comarcal.

A més, es va oferir als alcaldes i alcaldesses la possibilitat d’acollir-se al “Servei de Consum Electrònic”, consistent en un enllaç des de les webs municipals amb l’Oficina Comarcal de Consum, per apropar i facilitar a la ciutadania la gestió i la tramitació electrònica de consultes, queixes, denúncies i/o reclamacions.

En el segon punt de l’ordre del dia, el personal del Servei de Mediació Ciutadana del Consell Comarcal va explicar la filosofia de la mediació (construir ponts de diàleg perquè siguin les parts en conflicte les que, des de l’escolta activa, puguin arribar a acords) i va explicar la tipologia de casos que des dels ajuntaments es poden derivar al Consell Comarcal.

Tres mesos després de l’entrada en funcionament d’aquest nou servei, les derivacions s’han fet bàsicament des de Serveis Socials i des del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal. Gràcies a la difusió que van fer els mitjans de comunicació, han començat a arribar nous casos de persones que han sentit a parlar del servei. Ara es tracta que els ajuntaments també coneguin aquest recurs i derivin casos al Consell Comarcal.

Finalment, es va oferir als alcaldes i alcaldesses la possibilitat de fer mediació administrativa quan hi hagi algun conflicte entre l’ajuntament i algun veí o grup de veïns o per prevenir un possible conflicte. També es va oferir la possibilitat de fer xerrades sobre Mediació que contribueixin a reforçar els vincles entre les persones i millorar la convivència i la col·laboració entre veïns d’un mateix barri o municipi.

En el següent punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, es va presentar el projecte de cooperació internacional “Vacances en pau”, per a l’estada de nens i nenes sahrauís durant els mesos d’estiu amb famílies catalanes d’acollida.

Mah Iahdih, representant sahrauí a Catalunya, va recordar succintament la crua lluita del seu poble per aconseguir un referèndum d’independència, com malviu la població sahrauí als camps de refugiats i a la zona ocupada pel Regne del Marroc i com aquest conflicte tendeix a ser oblidat per la resta del Món.

“Vacances en pau” té diversos objectius: oferir als nens i nenes la possibilitat de sortir dels camps durant els mesos més calorosos de l’estiu (quan les temperatures al Sàhara poden superar fàcilment els 50ºC), que puguin tenir una dieta més saludable, que rebin atenció i tractaments sanitaris i que puguin gaudir d’unes vacances amb activitats i experiències diferents. A més, el programa serveix perquè es continuï parlant del conflicte del poble sahrauí als mitjans de comunicació.

Susanna Sanahujes, coordinadora del programa “Vacances en pau”, va explicar que progressivament s’ha reduït el nombre de famílies d’acollida a Catalunya i va demanar la col·laboració dels ajuntaments de l’Alt Penedès per facilitar aquesta forma de cooperació. En concret, va demanar als alcaldes i les alcaldesses que col·laborin amb les famílies oferint-los descomptes o la gratuïtat de la inscripció dels nens i nenes sahrauís als casals d’estiu, en la compra de l’abonament per a la piscina municipal i en el pagament de les despeses de desplaçament des dels campaments al Sàhara fins a Catalunya.

En el darrer punt de l’ordre del dia, els alcaldes i alcaldesses van abordar el tema de les ocupacions il·legals d’habitatges amb una problemàtica delinqüencial associada. Marta Prada i David Mongil, de l’Oficina d’Habitatge de lla Diputació de Barcelona, van explicar algunes actuacions administratives que podien dur a terme els ajuntaments: els procediments administratius de desallotjament com a conseqüència de la declaració d’inhabitabilitat de l’edifici, les multes coercitives als propietaris grans tenidors que mantenen edificis en condicions d’inhabitabilitat, els increments dels IBI dels edificis deshabitats de propietat de grans tenidors, les declaracions d’inhabitabilitat amb inscripció al Registre de la Propietat i la sol·licitud de cessió als ajuntaments dels habitatges buits per desnonar els ocupants problemàtics i cedir-los a famílies amb necessitats socials.

Al seu torn, els representants dels Mossos d’Esquadra, Àlvar Piñol, sotscap de l’Àrea Policial de l’Alt Penedès, i David Fernàndez, cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana, van explicar que malgrat la percepció ciutadana l’Alt Penedès és una comarca amb un percentatge d’ocupacions baix comparat amb altres comarques o amb les zones metropolitanes. Piñol va explicar que els Mossos tenen un protocol estàndar d’actuació que passa per identificar les persones que ocupen un habitatge, recollir testimonis i buscar el propietari de l’habitatge perquè ratifiqui es que es tracta d’una ocupació i posi la denúncia. També van explicar que és molt difícil treballar amb els jutjats de Vilafranca perquè els jutges hi estan de pas i no es pot fer una feina de coordinació continuada.

Els alcaldes i les alcaldesses assistents van acordar mantenir les reunions de la taula de treball d’Habitatge del Consell Comarcal per coordinar iniciatives i la manera de donar resposta al problema de les ocupacions.

Vilafranca del Penedès, 1 de febrer de 2020

 

Imatges relacionades

Destaquem