Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SESSIÓ TELEMÀTICA DEL PLENARI DEL CONSELL D’ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS

Els ajuntaments han tingut despeses extraordinàries de fins al 50% per poder complir amb les mesures sanitàries per prevenir la COVID a les escoles i els equipaments esportius

El dijous 24 de setembre es va celebrar telemàticament una sessió extraordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès.

La sessió, presidida pel president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès i alcalde d’Avinyonet del Penedès, Cesar Herràiz, tenia 3 punts a l’ordre del dia: tornada a les escoles, llars d’infants i activitats extraescolars per al curs 2020-2021; protocols per a la pràctica d’activitats esportives en instal·lacions municipals, i incivisme vinculat a l’ocupació irregular d’habitatges.

Els alcaldes i alcaldesses volen que la Generalitat i la ciutadania coneguin el volum de les despeses extraordinàries que han hagut d’assumir els ajuntaments per poder obrir les escoles de Primària, les llars d’infants i els equipaments esportius tot complint els protocols de prevenció de la Covid. Per això, al llarg dels propers dies el Consell Comarcal de l’Alt Penedès farà una recollida de dades municipi per municipi. La informació es farà pública i també s’enviarà a la Generalitat i la Diputació per intentar aconseguir recursos extraordinaris per fer-hi front.

En el segon punt de l’odre del dia, es va fer una posada en comú sobre el grau de compliment dels protocols per a la prevenció de la Covid en les competicions esportives i els entrenaments. Tot i que no hi ha unanimitat, en la majoria de municipis s’està autoritzant l’entrada de públic a les grades amb limitacions (rentat de mans, distància de seguretat, circuit d’entrada i sortida, separació entre locals i visitants, i llistat d’assistents amb dades de contacte). També s’està autoritzant l’ús dels vestuaris i les dutxes per als equips visitants que participen en competicions, però per torns si l’espai és petit. Els alcaldes i alcaldesses van reconèixer que el fet de demanar un responsable per al compliment de les mesures de prevenció a cada equip havia funcionat molt bé i que el gruix dels assistents col·laboraven de bon grat amb aquests responsables i amb els ajuntaments.

Es va acordar que, si es detectava un possible cas de Covid relacionat amb una activitat esportiva, des dels ajuntaments s’avisaria d’immediat a la persona responsable del rastreig per poder confirmar o descartar ràpidament les sospites i evitar confinaments innecessaris.

En el següent punt de l’ordre del dia es va parlar de l’incivisme vinculat a les ocupacions irregulars d’habitatges. Els petits ajuntaments no tenen policia local i tenen moltes més dificultats per fer front a aquesta problemàtica: festes sorolloses, amenaces a veïns i autoritats, gossos perillosos sense lligar, abocament d’escombraries als carrers, etc.

Els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès volen un marc legal que doni solucions àgils a les ocupacions delinqüencials, però calen més agents de policia o mossos al territori i importants canvis legislatius a nivell estatal. Per aquest motiu, s’ha creat una comissió d’alcaldes i alcaldesses per seguir treballant el tema, i el president, Cèsar Herràiz, ja ha demanat una reunió amb el conseller d’Interior de la Generalitat.

Vilafranca del Penedès, 25 de setembre de 2020

Destaquem