Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SESSIÓ TELEMÀTICA DEL PLENARI DEL CONSELL D’ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS

Els ajuntaments van destinar 500.000 € a complir les mesures sanitàries de prevenció de la COVID per poder obrir les escoles i llars d’infants

El dijous 26 de novembre es va celebrar telemàticament la sessió ordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès.

La sessió, presidida pel president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès i alcalde d’Avinyonet del Penedès, Cèsar Herràiz, tenia 3 punts a l’ordre del dia: la presentació de les eines que l’Associació Catalana de Municipis i Comarques ofereix als ajuntaments i consells comarcals, les dades de costos extra generats pel reforçament de la neteja i la desinfecció als centres escolars, i l’incivisme i l’ocupació irregular d’habitatges.

Joan Ortega, secretària general de l’ACM, va explicar la tasca duta a terme durant el confinament per ajudar els ajuntaments i consells comarcal a gestionar els nous problemes i serveis derivats de la pandèmia i va donar dades sobre la valoració que la ciutadania va fer sobre la gestió de l’emergència sanitària per part dels ens locals (que aproven amb una nota mitjana d’un 7,13%). Actualment l’ACM està recollint informació sobre les despeses extraordinàries assumides pels ajuntaments per donar resposta a l’emergència sanitària, per tal de demanar un fons compensatori a les administracions superiors.

En la mateixa línia, el següent punt de l’ordre del dia va ser la informació recollida pel Consell Comarcal sobre la despesa extraordinària que els ajuntaments de l’Alt Penedès van destinar a fer possible la tornada a les escoles de Primària i a les llars d’infants, durant el mes de setembre, passat tot complint els protocols de prevenció de la Covid.

En total, han estat ja més de 500.000 € que els ajuntaments han invertit a les escoles de la comarca en mesures de desinfecció i prevenció davant de la Covid-19. A aquesta xifra s’han d´afegir les despeses extraordinàries necessàries per fer possibles les activitats esportives en instal·lacions municipals.

Els alcaldes i alcaldesses creuen que es necessari que els pares i mares coneguin l´esforç econòmic que s’està fent des dels ajuntaments; una despesa que no estava prevista en els pressupostos municipals, i que, de moment, hauran de continuar assumint els ajuntaments si volen mantenir obertes les escoles, les llars d’infants i les instal·lacions esportives.

En el següent punt de l’ordre del dia, dedicat a l’incivisme vinculat a les ocupacions irregulars d’habitatges, els alcaldes i alcaldesses van consensuar un document que faran públic properament en roda de premsa i volen iniciar una campanya mediàtica per demanar mesures administratives i canvis normatius per poder fer front al problema.

En el torn d’informacions de la Presidència, Cèsar Herràiz, va informar que properament se celebrarà una reunió de tots els alcaldes i alcaldesses amb el conseller d’Interior de la Generalitat per parlar sobre el tema de les ocupacions delinqüencials i sobre l’increment de l’incivisme en general.

D’altra banda, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, va comunicar que s’havia donat trasllat a tots els assistents de la proposta de Pla d’Acció Comarcal de l’Alt Penedès 2020-2023, un document que s’elevarà al plenari del Consell Comarcal per a la seva aprovació.

Vilafranca del Penedès, 1 de desembre de 2020

 

Destaquem