Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SESSIÓ TELEMÀTICA DEL PLENARI DEL CONSELL D’ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS

El director general d’Energia va informar que no hi ha cap sol·licitud per a la instal·lació de parcs de plaques fotovoltaiques a l’Alt Penedès

El dijous 28 de gener es va celebrar telemàticament la sessió ordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. La sessió, presidida pel seu president i alcalde d’Avinyonet del Penedès, Cèsar Herràiz, tenia 3 punts a l’ordre del dia: la reunió amb el director general d’Energia, els fons europeus “Next Generation” i el projecte “Treball, talent i tecnologia”.

Manel Torrent, director general d’Energia, i Joan Josep Escobar, cap de la Divisió de Gestió Energètica, van explicar als alcaldes els objectius de la Generalitat i del Parlament de Catalunya en matèria d’energies renovables: donar compliment a la Llei del Canvi Climàtic de manera que l’any 2050 el 100% de l’energia consumida a Catalunya sigui d’origen renovable.

Com que l’energia és un servei essencial, la Generalitat facilita la instal·lació de plantes de producció d’energies d’origen renovable prioritzant la instal·lació en zones antropitzades. Una ponència interdepartamental s’encarrega d’avaluar tots els projectes i de comunicar-los als ajuntaments perquè puguin informar també sobre el compliment de la normativa urbanística municipal. De moment, de 200 sol·licituds s’ha donat llum verda al 55% aproximadament. Els projectes s’aproven amb un plec de condicionats, per la qual cosa molts no s’acaben materialitzant.

Actualment no es poden fer xarxes de distribució elèctrica tancades d’àmbit municipal, sinó que l’energia s’ha de vendre al mercat estatal (malgrat les directives europees que aconsellen el canvi de model). Els ajuntaments poden actuar com a inversors-col·laboradors amb els promotors de les plantes productores d’energia i pactar condicions i beneficis per al municipi.

De cara a la propera legislatura, el Govern de la Generalitat vol redactar un Pla Director que estableixi quins són els espais on es poden instal·lar plantes productores d’energies renovables. També vol aprovar mecanismes de compensació territorial a favor dels municipis i comarques que acullin majoritàriament aquestes instal·lacions.

Els alcaldes i alcaldesses presents van mostrar el seu desacord pel fet que els ajuntaments no tenen un paper decisori en l’aprovació dels projectes, malgrat estan obligats a atorgar les llicencies d’obertura si els projectes compleixen la normativa urbanística municipal.

Cèsar Herràiz, alcalde d’Avinyonet del Penedès i president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès, va afirmar que “si els ajuntaments no podem donar la cara, perd el país. Aleshores, el Govern i els polítics perdem la credibilitat”.

Xavier Lluch, alcalde de Font-rubí i president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va afirmar que “superfícies de 30-50 hectàrees de plaques fotovoltaiques enmig de les vinyes generarien un perjudici econòmic i paisatgístic importantíssim en una comarca que ha fet una gran inversió en sòl agrícola i turisme de qualitat”.

En el següent punt de l’ordre del dia, els fons europeus “Next Generation”, es va informar que l’Estat espanyol ha incorporat en el pressupost de 2021 1.400 MEUR destinats als ens locals. Les convocatòries d’aquests fons europeus estan previstes entre la tardor de 2021 i la primavera de 2022 i el període d’execució dels projectes serà fins a finals de 2026.

De moment, només es poden presentar idees, en forma de fitxes, per tal que la Generalitat i la Diputació puguin identificar quins projectes hi ha al territori. Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès es vol presentar una o més d’aquestes fitxes, en col·laboració amb els ajuntaments de la comarca i altres ens locals. La idea que s’està treballant és un projecte de domòtica domiciliària (una plataforma de serveis per a la gent gran). En el si del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses es van presentar més idees a treballar: una via verda que uneixi tots els municipis i un projecte per millorar la mobilitat comarcal.

En l’últim punt de l’ordre del dia, es va informar els alcaldes i alcaldesses que la totalitat dels ajuntaments de l’Alt Penedès s’han adherit al projecte que el Consell Comarcal ha presentat al programa “Treball, talent i tecnologia” de la Diputació de Barcelona. Aquest programa de la Diputació té com a objectius contribuir al desenvolupament econòmic i l’ocupació dels municipis.

El projecte del Consell Comarcal, titulat “Tecnologia i millora del talent en la cadena de valor alimentària a l’Alt Penedès”, consisteix a treballar de manera mancomunada la cadena de valor del sector de l’alimentació i begudes, un sector que concentra la meitat del volum de negocis de la comarca i que, per tant, genera un enorme impacte en tot el teixit productiu i l’ocupació. El Consell Comarcal liderarà aquest programa que, amb les subvencions de cada municipi, estarà dotat amb gairebé 400.000 EUR de pressupost.

El president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, Cèsar Herràiz, va agrair a tots els assistents la dinàmica de treball que cada cop guanya més força: la col·laboració de tots i totes per aconseguir millores en temes d’interès comú i la participació de tots els ajuntaments en ambiciosos projectes d’àmbit comarcal que permeten accedir a majors i millors recursos.

Vilafranca del Penedès, 2 de febrer de 2021

 

Imatges relacionades

Destaquem