Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SESSIÓ TELEMÀTICA DEL PLENARI DEL CONSELL D’ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS

Els alcaldes demanen un Pla Director d’Energies Renovables que reguli la instal·lació de parcs de plaques fotovoltaiques i molins de vent, i que no es doni l´esquena al Penedès en no tenir en compte els Ajuntaments

El dijous 25 de març es va celebrar telemàticament la sessió ordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. En la sessió, presidida pel seu president i alcalde d’Avinyonet del Penedès, Cèsar Herràiz, es van tractar 3 temes: l’aprofitament dels vehicles vells dels parcs de bombers de la Generalitat, la mobilització dels habitatges desocupats a l’Alt Penedès i les sol·licituds per a la instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques.

Pel que fa als vehicles del parc de bombers, Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va exposar una petició de la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestals del Penedès-Garraf per a la qual es demanava el suport de tots els ajuntaments de l’Alt Penedès: que la Generalitat cedeixi al Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya els camions i vehicles tot-terreny antics dels parcs de bombers. Xavier Lluch va explicar que els vehicles que fan servir les ADF són en molts casos encara més vells que els vehicles en desús dels parcs de bombers i que, per tant, podien ser reaprofitats per les ADF i el voluntariat de protecció civil de tot Catalunya. La proposta va ser acceptada per tots els assistents i la petició ja s’ha traslladat a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat.

En el següent punt de l’ordre del dia es va informar sobre l’estudi encarregat pel Servei d’Habitatge del Consell Comarcal a la Diputació de Barcelona sobre els habitatges buits de l’Alt Penedès (excepte de Vilafranca i Sant Sadurní d’Anoia que tenen oficines d’habitatge pròpies). En aquest moment s’estan fent enquestes als ajuntaments per identificar els habitatges buits i properament es constituiran grups de treball de responsables polítics i tècnics municipals i comarcals per consensuar estratègies que afavoreixin que els habitatges buits es posin a disposició de la Borsa d’Habitatge de Lloguer del Consell Comarcal.

Sílvia Pérez, consellera d’Habitatge del Consell Comarcal, va explicar que hi ha una gran demanda d’habitatge social i un gran nombre d’habitatges buits que podria donar resposta a aquesta demanda. A més, si s’aconsegueix posar al mercat de lloguer molts dels habitatges buits en mans de grans tenidors (més del 50% del total), disminuirà el nombre d’ocupacions i es reduiran els conflictes associats a les ocupacions delinqüencials.

En concret, des del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal es proposa als ajuntaments de l’Alt Penedès consensuar mesures per incentivar el lloguer: la bonificació de l’IBI si s’aplica un lloguer de renda limitada i el recàrrec de l’IBI als habitatges desocupats durant més de dos anys (i que no són segones residències).

El personal del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal també va informar sobre les convocatòries d’ajuts per al pagament del lloguer, la convocatòria específica per al pagament del lloguer per a persones grans i la convocatòria d’ajuts per al pagament de lloguers d’habitatges i locals per a persones afectades per la crisi de la covid.

Tot seguit els alcaldes i alcaldesses van debatre un tema que ha arribat als ajuntaments en els darrers dies: les sol·licituds d’informe tècnic municipal per a la instal·lació de grans camps de plaques fotovoltaiques. Actualment hi ha 7 municipis on es volen instal·lar aquests camps de plaques: Avinyonet del Penedès (100 Ha), Sant Llorenç d’Hortons (74 Ha), Sant Quintí de Mediona (65 Ha), Olèrdola (59 Ha), Torrelavit (23 Ha), Sant Cugat Sesgarrigues (22 Ha) i Gelida (6 Ha). La majoria d’hectàrees afectades són finques productives dedicades al conreu de la vinya o l’olivera. El cablejat per transportar l’energia produïda, fins als centres de distribució més propers, travessaria per terra o per aire moltes altres hectàrees i finques i tindria també un gran impacte paisatgístic.

La Generalitat va legislar per facilitar que l’any 2050 el 100% de l’energia consumida a Catalunya sigui renovable; en concret, va aprovar el decret 16/2019 que va desposseir els ajuntaments de competències per decidir sobre aquestes instal·lacions. El mateix decret diu literalment “el caràcter agrícola o forestal del terreny no constitueix, per si mateix, un obstacle per a la seva implantació”. Això vol dir que la preexistència de vinyes, oliveres o altres conreus, i fins i tot masses arbòries no d’impedirà l’autorització de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques.

Els alcaldes i alcaldesses consideren que les instal·lacions d’energies renovables no aporten cap benefici als municipis que les acullen: ni llicències d’activitats, ni llocs de treball, ni una rebaixa en el preu del contracte de subministrament d’electricitat per als veïns. Per contra, malmeten el paisatge del conjunt de la comarca, fan que es perdin llocs de treball, empobreixen l’economia i atempten contra el model de comarca que tots volem. Per aquest motiu, van acordar sumar esforços per fer pressió política i canviar el marc normatiu que facilita les instal·lacions d’energies renovables per considerar-les d’interès públic, sense aprofundir en altres interessos públics com el model de comarca, la preservació del paisatge de la vinya, l’enoturisme o la qualitat de vida de les persones que viuen a cada territori.

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès demana la derogació del decret 16/2019 i la redacció d’un Pla Director de les Energies Renovables de Catalunya que estableixi les ubicacions més adients per a aquestes instal·lacions, de manera que es puguin dur a terme de manera ordenada, sense malmetre el territori. Tots els alcaldes i alcaldesses van acordar també consensuar les al·legacions dels ajuntaments que hagin d’informar sobre les sol·licituds d’instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques.

Cèsar Herràiz, alcalde d’Avinyonet del Penedès i president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès, va afirmar que “això no va de partits, va de persones i de territori. El que passi al Penedès ho hem de poder decidir nosaltres, i no pas des de Barcelona”.

Vilafranca del Penedès, 30 de març de 2021

 

Imatges relacionades

Destaquem