Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SESSIÓ TELEMÀTICA DEL PLENARI DEL CONSELL D’ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS

Els ajuntaments, pendents de les directrius del Procicat per tancar la programació de les festes majors

El dijous 3 de juny es va celebrar telemàticament sessió extraordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. En la sessió, presidida pel seu president i alcalde d’Avinyonet del Penedès, Cèsar Herráiz, es van tractar 3 temes: la presentació del projecte “Coopera” d’emprenedoria rural i social, les novetats sobre les sol·licituds per a la instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques i la programació de les festes majors d’aquest estiu.

Ramon Masip i Sònia Cruz, en representació de les cooperatives Covides, Entrem i Actua, van explicar aquesta iniciativa nascuda al Penedès que vol donar solució al problema del relleu generacional al camp català, alhora que ofereix oportunitats de formació a persones en risc d’exclusió social. Els particulars i els ajuntaments poden deixar les seves finques agràries perquè siguin treballades mitjançant un contracte de parceria; amb això fan possible que els treballadors de “Coopera” tinguin un sou i una cotització, participin en cursos de formació (poda, esporga, collita, tractorista) i puguin incorporar-se després al món laboral. Ramon Masip va explicar també que properament faran un centre de capacitació agrària a Sant Martí Sarroca, amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Martí.

En el següent punt de l’ordre del dia, els alcaldes i alcaldesses van intercanviar les últimes informacions sobre les sol·licituds per a la instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques. Fins ara han decaigut el 60% de les hectàrees sol·licitades, però properament entrarà una nova sol·licitud per al terme municipal d’Olèrdola. Des del Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses es continuarà demanant al nou conseller de Territori de la Generalitat la derogació del decret 16/2019, i més poder de decisió per als ajuntaments. D’altra banda, alguns ajuntaments han adoptat una actitud proactiva fent propostes per a la ubicació de parcs de plaques fotovoltaiques en el seu terme municipal, perquè creuen que és un bona estratègia per evitar les ubicacions indesitjades. El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, va recordar que els Serveis Tècnics del Consell Comarcal col·laboraran amb els ajuntaments que així ho sol·licitin davant les noves sol·licituds o per fer propostes sobre les millors ubicacions.

En el següent punt de l’ordre del dia, els alcaldes i alcaldesses van parlar sobre els preparatius i les contractacions relacionades amb les festes majors d’estiu. Donat que les mesures del Procicat canvien de setmana en setmana i la campanya de vacunació avança, els programes de les festes majors s’aniran adaptant en funció de la data de celebració de cada municipi, però tenint en compte que hi ha actes i contractacions que no es poden improvisar. Tots els ajuntaments tenen previst que enguany es faci festa major i estableixen uns mínims i unes condicions similars als de 2020 (distàncies de seguretat, aforaments reduïts, inscripció prèvia, públic assegut, absència de barres de bar i sopars veïnals al carrer).

El darrer punt de l’ordre del dia va ser la informació sobre l’eliminació dels peatges. Es confirma que el peatge de Martorell s’aixecarà a l’agost d’aquest any, perquè la concessió s’acaba, i que de moment no hi ha previstes compensacions econòmiques per als ajuntaments per on passa l’autopista.

Vilafranca del Penedès, 10 de juny de 2021

Related images

Destaquem