Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

TECNOLOGIA I MILLORA DEL TALENT EN LA CADENA DE VALOR ALIMENTÀRIA A L’ALT PENEDÈS

Els 27 ajuntaments de l’Alt Penedès s’han adherit al projecte que el Consell Comarcal ha presentat al programa “Treball, talent i tecnologia” de la Diputació de Barcelona

El programa “Treball, talent i tecnologia” de la Diputació de Barcelona consisteix en un fons de prestació per a cada municipi per dur a terme actuacions per a la reactivació econòmica i social que ajudin a pal·liar els efectes de la crisi de la COVID.

Durant el mes de desembre passat, el Consell Comarcal va fer una proposta als ajuntaments per presentar un únic projecte i treballar-lo a nivell comarcal per aprofitar al màxim els recursos tècnics i econòmics i l’experiència acumulada dels diferents ens locals executant projectes vinculats a la cadena de valor dels productes agroalimentaris i dels vins i caves.

En concret, va proposar als ajuntaments actuar com a ens gestor per delegació i presentar i executar un projecte mancomunat únic titulat “Tecnologia i talent en la cadena de valor alimentària a l'Alt Penedès".

Com que la dotació econòmica de cada municipi és diferent en funció del nombre d’habitants i el nombre de persones en situació d’atur, hi ha municipis que no podrien executar totes les línies de treball del projecte. Amb la suma de les aportacions econòmiques corresponents a tots els ajuntaments (395.000 €) i amb el colideratge entre tots els municipis i el lideratge unificat del Consell Comarcal, es pot executar un projecte molt potent que pot generar un gran impacte en tot el teixit productiu i l’ocupació de la comarca.

Per tal de presentar públicament el projecte, que s’executarà durant els anys 2021-2022, el dimarts 23 de febrer es va fer una roda de premsa al Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Cristina de la Cruz, consellera comarcal d’Empresa i Ocupació i de Productes de la Terra, va afirmar que “el més rellevant d’aquest projecte és haver estat capaços de posar-nos tots d’acord, a nivell tècnic i a nivell polític”.

La consellera va explicar les 4 línies d’actuació: 1)  Coneixement de l’actiu tecnològic del territori (anàlisi i diagnosi), 2) Participació activa d’agents privats (aliances estratègiques), 3) Desenvolupament competencial de les persones (reduir la bretxa digital) i 4) Acompanyament a la transició digital de les empreses.

Cristina de la Cruz va explicar que “el sector de la indústria de productes alimentaris i begudes representa més d’una quarta part de la facturació que generen les empreses de l’Alt Penedès, i aquestes empreses generen també millers de llocs de treball. A tots els municipis de l’Alt Penedès hi ha empreses d’aquest sector; si actuem sobre aquesta cadena de valor podrem generar sinergies en tots els àmbits i arribar a treballar les 4 línies a tots els municipis”.

La cadena de valor dels productes alimentaris i vins i caves abasta totes les empreses implicades en el procés de produir, elaborar i vendre aquests productes: ramaderia i agricultura i els seus proveïdors, laboratoris, certificadors de qualitat, consultories, fabricants d’additius alimentaris, elaboració del producte, empaquetament, disseny, publicitat, majoristes, botigues al detall, grans cadenes d’alimentació, transport, maquinària, restauració, turisme, etc.

L’objectiu del projecte és treballar totes les baules d’aquesta gran cadena per fomentar un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu i igualitari mitjançant l’impuls de la tecnologia i l’acompanyament a la transició digital de les persones i les empreses de l’Alt Penedès.

Imma Ferret, alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, va afirmar “és un projecte molt engrescador si pensem en la riquesa i l’ocupació que pot generar aquesta cadena de valor (...) Els municipis més grans podem crear sinergies comarcals i ser solidaris amb els municipis més petits”.

Joan Manel Montfort, tinent d’alcalde de Desenvolupament econòmic i projecció exterior de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, va afegir “els treballadors de cada municipi es mouen per tot el territori, no té sentit treballar a nivell local. En aquests moments tan complicats, cada cop treballem més en grans projectes d’àmbit comarcal que coincideixen amb les línies estratègiques de concertació territorial de la Diputació”.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va agrair a tots els ajuntaments “que hagin tingut una visió comarcal i que hagin confiat en el Consell Comarcal per gestionar el projecte. La reactivació econòmica ens beneficiarà a tots independentment d’on vivim i on treballem. Hem d’aconseguir que els nostres productes tinguin més valor afegir per generar més ocupació i, sobretot, ocupació amb valor afegit”.

Vilafranca del Penedès, 25 de febrer de 2021

 

Imatges relacionades

Destaquem