Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

TROBADA DEL CONSELLER D’INTERIOR DE LA GENERALITAT AMB ELS ALCALDES DE L’ALT PENEDÈS

Miquel Buch es va reunir amb els alcaldes i les alcaldesses per presentar-los les dades sobre l’actuació dels mossos d’esquadra i els bombers a la comarca

 

 

La reunió es va fer el divendres 29 de març, a la seu del Consell Comarcal, i a més del conseller, els alcaldes i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, hi van assistir també el director general de la Policia, Andreu Martínez; el director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí; el director de l’Oficina de Coordinació de la Xarxa Rescat, Xavier Rius; el comissari en cap de la Regió Policial Metropolitana Sud, Joan Portals; l’inspector cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, i l’inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial Alt Penedès, Francesc Xavier Sancho.

Malgrat la percepció sobre la inseguretat ciutadana que pugui tenir la ciutadania, les dades d’Interior mostren que els fets delictius a la comarca de l’Alt Penedès estan 9 punts per sota de la mitjana de la seva regió policial i 25 punts per sota de la mitjana de Catalunya.

En concret, els robatoris amb força a l’interior dels domicilis a l’Alt Penedès han disminuït un 18/1000 durant l’any 2018  i els robatoris en establiments comercials han disminuït un 10/1000.  Per contra, cada any augmenten les estafes per Internet (relacionades en la majoria de casos amb la compra de productes a l’estranger) i els robatoris amb força en naus industrials (duts a terme per grups organitzats).

El conseller va explicar que fa 8 anys que no s’han fet promocions de bombers i mossos d’esquadra i que això, juntament amb les jubilacions i les baixes voluntàries, ha fet que hi hagi un dèficit important de personal. Per aquest motiu, la Generalitat ha posat en marxa noves promocions de bombers i mossos, les primeres de les quals estaran operatives a primers de l’any que ve.

 

 

Malgrat la falta de recursos policials, a l’Alt Penedès s’han fet un 9,5 % de detencions més en el darrer any i la majoria d’aquestes detencions han estat “de qualitat” (destinades a eradicar l’origen del delicte).

En el torn d’intervencions dels alcaldes, tots van estar d’acord que el tracte que rebien per part dels mossos i els bombers era excel·lent, però que hi havia problemàtiques recurrents que no es podien resoldre, o bé per falta de mitjans o bé perquè la legislació no acompanya. El conseller va estar d’acord que “cal reformar el Codi Penal perquè és molt lax per a segons quins fets delictius (ocupacions conflictives, tràfic de drogues, conducció sense carnet, etc.). ”.

El conseller també va informar els alcaldes que el Departament d’Interior ofereix als municipis que no disposin de policia local la possibilitat de tenir sistemes de videovigilància. Es tracta d’un acord que podran subscriure els municipis amb el Departament d’Interior quan existeixi una necessitat de seguretat ciutadana que ho justifiqui.

El conseller va demanar una major i millor col·laboració de la ciutadania amb els cossos de seguretat; va insistir que, davant de qualsevol sospita fonamentada, calia fer ús del telèfon d’emergències 112.

 

 

Finalment, Miquel Buch va parlar sobre la Xarxa Rescat d’emissores de ràdio, dissenyada per donar cobertura als nuclis de població i als entorns rurals i connectada permanentment amb l’Oficina de Coordinació de la Xarxa Rescat del Departament d’Interior.  Aquesta eina ha d’estar sempre disponible i ser coneguda, tant pels alcaldes com pels regidors que, en absència de l’alcalde, tinguin la responsabilitat de fer front a les emergències dins el terme municipal.

Vilafranca del Penedès, 2 d’abril de 2019

Imatges relacionades

Destaquem