UNA APOSTA UNÀNIME PER LA REVITALITZACIÓ INDUSTRIAL DE L’ALT PENEDÈS
L'organització de la trobada era una proposta conjunta del mateix Consell Comarcal, l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l'ADEG, amb el patrocini de Banc Sabadell i la
col•laboració especial de l'agència catalana ACCIÓ de la Generalitat. Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal va afirmar que “la política industrial és prioritària però sempre buscant l’equilibri amb la resta de sectors econòmics. La indústria pot aportar ocupació estable i de qualitat”. Joan Manel Montfort, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, va valorar el fet que totes les administracions del territori i les associacions empresarials i sindicals treballin unides per afavorir la reindustrialització.
La primera part de l'acte va comptar amb dues ponències: d'una banda, Ramon Arnabat, president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, va explicar el context històric de la indústria a l’Alt Penedès des de l’Edat Mitjana fins als anys 60 del segle XX; de l'altra, Berta Pongiluppi, directora de la consultoria Activa Prospect, va fer una anàlisi de les estadístiques més recents sobre la indústria a la comarca.
Les dues exposicions van enllaçar un passat i un present coincidents en una indústria que ha jugat un paper prou significatiu a l'Alt Penedès, tot i que en les darreres dècades ha patit un cert declivi, particularment en els sectors de major tradició, com el paper i el tèxtil. Per contra, durant aquest mateix període s'ha consolidat la indústria alimentària, que a hores d'ara és la més important des del punt de vista dels llocs de treball i el pes econòmic i té una dinàmica exportadora a l’alça.
Tot seguit es va fer una taula de debat formada per Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal; Joan Manel Montfort, regidor de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès; Francesc Rica, secretari general de la UGT a l'Alt Penedès; Albert Rodríguez, delegat de CCOO a l'Alt Penedès, i Ramon Novell, vicepresident de l'ADEG. Novell va senyalar que “el repte és captar indústria que vingui de fora. Per tant, hem d’arribar als agents que busquen i recomanen ubicacions per a les indústries, mediar entre els agents i els propietaris dels terrenys i millorar els valors d’alguns dels nostres polígons”.
Les intervencions van apuntar cap a una mateixa direcció i va quedar palesa la unanimitat pel que fa a la conveniència d'oxigenar l'espai industrial a partir de l'activació del sòl industrial ja existent. Altres aspectes rellevants en el debat van ser el dèficit de qualificació professional, la carestia pel que fa a la connectivitat mitjançant la fibra òptica, les condicions del subministrament energètic i la necessitat d'explicar de manera eficaç els factors competitius de l'Alt Penedès a l'hora de retenir i atraure talent i inversions.
El tancament de l'acte va comptar amb la intervenció de Pere Torres, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, qui va reforçar el compromís del Govern amb la industrialització del país, per bé que va lamentar el fet que l’arribada dels fons europeus necessaris per impulsar l'activitat industrial a Catalunya depenen de la presentació, per part del Govern de l’Estat, de la sol•licitud de fons i que tot fa pensar que no estaran disponibles fins a mitjans de l'any 2015.
Vilafranca del Penedès, 7 d’octubre de 2014