Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

 

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una crida universal a l'acció per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i les perspectives de les persones de tot el Món.

L'any 2015, tots els membres de l’Assemblea General de Nacions Unides van aprovar el document “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible”. Aquesta agenda és un pla d'acció per assolir els ODS en 15 anys. Amb caràcter universal i voluntat transformadora, s’entén com a marc global amb un enfocament multidimensional de les tres dimensions del desenvolupament sostenible: l'econòmica, la social i l'ambiental. Contempla cinc dimensions fonamentals, conegudes com “les 5 P del desenvolupament sostenible”: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i els partenariats.

 

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les 169 fites pretenen articular de forma global els àmbits d’intervenció necessaris per a assolir un desenvolupament sostenible i abordar, de forma conjunta, els grans reptes globals i locals.

 1. Fi de la pobresa. Posar fi a la pobresa i reduir la vulnerabilitat de diferents col·lectius amb risc d’exclusió social.
 2. Fam Zero. Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura ecològica i sostenible.
 3. Salut i benestar. Protegir la vida humana i promoure hàbits i estils de vida saludables per a tothom.
 4. Educació de qualitat. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge permanent per a tothom.
 5. Igualtat de gènere. Impulsar el desenvolupament de polítiques d’igualtat i aprovar i incentivar l’empoderament de les dones i les nenes a nivell personal, col·lectiu, social i polític.
 6. Aigua neta i sanejament. Abordar l’accés universal i equitatiu a l’aigua potable i a les instal·lacions sanitàries. Controlar i gestionar els recursos hídrics, racionalitzant el consum d’aigua i disminuint el risc de contaminació.
 7. Energia neta i assequible. Garantir l’accés per a tothom a una energia assequible, segura, sostenible i neta.
 8. Treball digne i creixement econòmic. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible; l’ ocupació plena i productiva i els llocs de treball dignes per a tothom.
 9. Indústria, Innovació i Infraestructures. Promoure una industrialització inclusiva i sostenible, promoure la innovació, reduir la bretxa digital, i desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles i de qualitat.
 10. Reducció de les desigualtats. Reduir les desigualtats de la població independentment de l’edat, el sexe, la discapacitat, la raça, l'ètnia, l'origen, la religió, la situació econòmica o qualsevol altra condició, i promoure la inclusió social de totes les persones.
 11. Ciutats i comunitats sostenibles. Potenciar la planificació urbanística participativa i sostenible i l’accessibilitat a les zones verdes i vetllar per la protecció del patrimoni cultural i natural.
 12. Consum i producció responsables. Abordar el consum responsable, la compra i la contractació sostenibles, les polítiques de prevenció i la reducció, el reciclatge i la reutilització dels residus, concretament la reducció del malbaratament alimentari.
 13. Acció climàtica. Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
 14. Vida submarina. Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.
 15. Vida d’ecosistemes terrestres. Protegir, restaurar i promoure l´ús sostenible dels ecosistemes terrestres, els boscos i els aiguamolls; combatre la desertificació, aturar i invertir la degradació del sòl i aturar la pèrdua de la biodiversitat d'hàbitats i espècies.
 16. Pau, justícia i institucions sòlides. Promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l’accés a la justícia per a tothom i construir institucions eficaces i responsables a tots els nivells.
 17. Aliances per assolir els objectius. Enfortir els mitjans d'implementació i revitalitzar l’aliança mundial per al Desenvolupament Sostenible.

 

Més informació:

 

Imatges relacionades

Destaquem