Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte

Projecte emmarcat en el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, Eix 6

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha destinat la subvenció del Feder a cofinançar 20 actuacions de millora en espais d’interès turístic i enoturístic per incrementar el potencial global de la comarca com a destinació enoturística cultural de referència, amb nous recursos turístics més enllà dels clàssics associats al món del vi i el cava.

En aquest sentit, el Consell Comarcal i el Consorci de Promoció Turística del Penedès han tingut en compte les tendències i les demandes del mercat turístic internacional, orientades cap al turisme actiu, sostenible, de qualitat i amb una oferta d’activitats diversificada.

Actualment, el territori disposa, entre d’altres iniciatives, d’un producte turístic anomenat “Penedès 360º” impulsat pel Consorci de Promoció Turística del Penedès, que consisteix en 3 grans rutes de ciclisme i senderisme. Al llarg del recorregut d’aquestes rutes s’ofereixen recursos turístics naturals i culturals, que són els que es desenvoluparan, potenciaran i posaran en valor mitjançant la subvenció que el Consell Comarcal ha rebut de la Unió Europea.

Les 20 actuacions que es duran a terme s’agrupen en 3 grans blocs: Rehabilitació del patrimoni històric i cultural, Adequació, millora i conservació del patrimoni natural i Creació i millora d’infraestructures turístiques.

 

Rehabilitació del patrimoni històric i cultural

 • 2a fase de la restauració del Castell de Sant Martí Sarroca per culminar les obres de recuperació d’aquest conjunt arquitectònic iniciades a mitjans del segle XX.
 • Creació d’un itinerari per a vianants a la Granada que enllaci el nucli antic de la Granada (on hi ha l’església i el castell) amb diverses rutes senderistes i amb el tram per a vianants que uneix la Granada i Santa Fe del Penedès. Aprofitant que a la Granada s’hi pot arribar en tren, l’itinerari convertirà la Granada i Santa Fe del Penedès en l’origen de diferents rutes a peu o en bicicleta.
 • 3a fase de la restauració interior de la torre de Moja (Olèrdola) perquè aquest edifici medieval recuperi la seva dignitat històrica i pugui ser visitat.
 • Restauració del Castellot de Castellví de la Marca, que té un estat de conservació força precari i que necessitarà diverses intervencions per fer-lo visitable.

 

Adequació, millora i conservació del patrimoni natural

 • Adequació del Mirador del Circell 360º, d’Avinyonet del Penedès, que tal com el seu nom indica ofereix una perspectiva de 360º sobre el paisatge del Penedès, i que té pendents obres de senyalització, jardineria i acabats.
 • Adequació del Mirador de Cantallops, d’Avinyonet del Penedès, que ofereix vistes cap a la Serra d'Ordal i que pot esdevenir el mirador de la porta del Penedès entrant des de Barcelona.

 • Mirador del Penedès, a Mediona, ubicat a l’ermita de Sant Elies i amb unes vistes magnífiques sobre l’Alt i el Baix Penedès.
 • Ruta del “Camí ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès” i Centre d’Interpretació de la Transhumància i dels Camins Ramaders al Castell de Penyafort, a Santa Margarida i els Monjos. El camí és una ruta física excursionista per fer a peu o amb bicicleta de muntanya que transcorre per camins ramaders. La creació del Centre d’Interpretació fa necessària la rehabilitació de la casa del prior, al Castell de Penyafort, i la museïtzació del conjunt per oferir als visitants una visió singular i pròpia de l’activitat transhumant i transtermitant a la regió penedesenca.
 • Adequació de l’avenc del Garrigal, d’Olesa de Bonsevalls, amb escales metàl·liques, mitjans de seguretat i il·luminació interior, per tal que sigui accessible per a tot tipus de públic i perquè esdevingui un nou mirador.

 

Creació i millora d'infraestructures turístiques

 • Millora de l’equipament “El Forn”, de Sant Cugat Sesgarrigues, i la seva conversió en un espai museístic centrat en la història del sindicat agrícola. L’edifici acull una exposició d’objectes vinculats a l’activitat agrícola i la vida rural recollits per col·leccionistes locals des dels anys 60 dels segle XX. Es durà a terme una actuació de museïtzació basada en una nova ordenació temàtica i un nou plantejament expositiu i conceptual que convertirà aquest equipament en el primer de Catalunya d’aquestes característiques.
 • Renovació del Centre d’Interpretació del Cava “Fassina”- Oficina de turisme de Sant Sadurní d’Anoia . Es presenta una actuació centrada a actualitzar la museografia del centre (substituir una part de la producció audiovisual, renovar el maquinari i el discurs) perquè no entri en competència amb l’oferta privada sinó que ampliï l’oferta d’activitats.
 • Adaptació i millora dels accessos al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit per facilitar l’accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda i l’arribada de d’autocars turístics.
 • Ordenació de l’entorn del Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit per millorar la seva integració arquitectònica i paisatgística en el nucli urbà i fer una entrada única amb ascensor adaptat per a totes els públics.
 • 2a fase del projecte museogràfic “Sa Roca, conjunt monumental”, centrat fonamentalment en l’església de Santa Maria i el castell de Sant Martí. La museïtzació completarà la rehabilitació de l’edifici duta a terme també dins el projecte “Penedès, 360º”.
 • Museïtzació del Centre d’Interpretació del Parc dels Talls de Vilobí del Penedès, que s’emplaçarà a l’equipament municipal conegut com a “Cal Boter” i que estarà dedicat a la divulgació i l’exposició dels valors del Parc dels Talls i de la tradició guixaire del municipi.
 • Condicionament de dues àrees de pícnic a Vilobí del Penedès. Una al pèlag sec i l’altra al pèlag llarg, pensades per a senderistes i ciclistes que necessiten àrees de pícnic en ruta.
 • Àrea de serveis per a autocaravanes a la zona esportiva municipal de Mediona, on puguin pernoctar i amb un punt net de tractament ecològic de residus.
 • Centre d’Interpretació del Paper de Sant Pere de Riudebitlles a l’edifici de Cal Xerta, a prop d’altres molins paperers. Un centre que integrarà la història industrial i humana del municipi amb el paisatge natural on es troba ubicat.
 • Senyalització d’interès turístic al municipi de Font-rubí. Degut a la gran extensió del municipi, molts punts d’interès turístic, arquitectònic i paisatgístic es troben enmig de carreteres i petits camins. Es pretén senyalitzar aquests punts des de les vies principals, carreteres asfaltades i camins de terra per portar l’usuari fins a l’espai senyalitzat. També es contempla la senyalització in situ amb cartells descriptius de l’espai.
 • Senyalització general de rutes de senderisme i cicloturisme. El Consell Comarcal destinarà 150.000 € a la senyalització general de les rutes i dels recursos turístics creats o potenciats mitjançant l’operació FEDER.

 

Destaquem