Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte

Aquest PECT té com a objectiu assolir el lideratge qualitatiu i comercial dels vins tranquils i escumosos que es produeixen al Penedès, tot assegurant el valor afegit i el benestar social tant per als productors de la comarca com per als consumidors locals i internacionals.

Per a l’assoliment d’aquest objectiu es seguirà l’estratègia territorial d’apostar per la sostenibilitat i per l’elaboració de productes més saludables per al consumidor.

L’eina més potent i efectiva per al desplegament d’aquesta estratègia és la innovació: promocionant l’emprenedoria tecnològica local i creant incentius per atraure el talent extern, i també potenciant el desenvolupament territorial i la generació d’economia d'un alt valor afegit.

Aquest projecte es vertebra en tres eixos principals que garanteixen els pilars del desenvolupament de la comarca: la sostenibilitat ambiental, econòmica i social; el desenvolupament rural i l’equilibri territorial.  Aquests tres eixos s’expliquen a continuació:

Eix I: Plataforma d’Innovació, Emprenedoria i Autoocupació.

Aquest eix actua sobre el teixit empresarial potenciant l’emprenedoria innovadora. S’articula en dues operacions:

  • Open Innovation Lab Incubator: Foment de l'autoocupació i l'emprenedoria. En aquesta operació es crearà un viver de celleristes perquè joves emprenedors puguin iniciar els seus propis projectes vitivinícoles.
  • OpenInnovation Lab Incubator: Plataforma d’innovació vitivinícola. L’objectiu d’aquesta operació és crear una Plataforma d’Innovació Vitivinícola, un espai per al prototipatge i la demostració de noves tecnologies, acompanyat d’assessorament científic.

Eix II: Millora de Procés i Producte.

En aquest segon eix s’aplica el coneixement i els resultats provinents del primer eix. Es divideix en dues operacions:

  • Millora dels processos tradicionals d’elaboració de vins escumosos. Aquesta operació posarà a l’abast dels productors de vi escumós del Penedès les eines més recents de la recerca enològica i, en conseqüència, millorarà la qualitat global i potenciarà el caràcter personal dels escumosos de la comarca.
  • Vins saludables. El resultat d’aquesta quarta operació és l’ampliació d’unes certes actuacions que redueixen en la producció els sulfits, el contingut l’alcohol i els sucres.

Eix III: Consumidors i Mercats.

Aquest tercer eix es centra en l’ús de les noves tecnologies per a la promoció de l’enoturisme i l’estudi de les preferències de mercat. Per fer-ho possible s’han creat dues operacions:

  • Market lab. Consisteix en la creació d’un laboratori sensorial format principalment per als consumidors perquè puguin, sota criteris controlats, avaluar i analitzar sensorialment vins tranquils i escumosos del Penedès.
  • Nous espais col·laboratius i tecnologies en enoturisme per a la valorització del territori vitivinícola del Penedès. Es potenciarà l’enoturisme innovador desenvolupant un espai de co-working ecoturístic on s’incorporarà la realitat augmentada a les etiquetes dels vins del Penedès. Aquesta innovació generarà, mitjançant dispositius mòbils, imatges virtuals superposades a la realitat que relacionaran cada vi amb la seva història, la procedència i les característiques.

 

Per a la realització d'aquest PECT es compta amb una estructura formada pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, la Fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i 9 socis participatius no beneficiaris. Així doncs, es una tracta d’una estructura de composició mixta publico-privada.

El projecte està emmarcat en l’Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) i finançat amb càrrec al pressupost de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

L’operació tindrà un cost aproximat de 2,6 milions d’euros i s’espera generar un creixement econòmic, ja sigui per la via de personal creant nous llocs de treball, per la via de les col·laboracions externes que suposaran activitats econòmiques per les empreses i els agents,i, finalment, per la incidència indirecta que generarà el projecte per al territori.

 

                       

 

Imatges relacionades

Destaquem