Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ordenança de moviments de terres de l'Alt Penedès

D’uns anys ençà, a la nostra comarca s’estan produint aportacions de terres en terrenys rústics, que com a norma general provenen d’obres i /o grans infrastructures que s’estan executant en la seva gran majoria fora de l’Alt Penedès.

L’ús d’aquestes terres en la millora de finques rústiques s’ha de dur a terme en condicions adients, i en tot cas, està condicionada al compliment dels objectius agraris que es persegueixen amb la millora de finca, com són la finalitat agrícola, la pastura o el bosc d’aprofitament.

Existeix una normativa que regula i fa possibles aquests moviments, que atorga la competència als ajuntaments, els quals no disposen de recursos suficients per fer-ne un seguiment acurat. Això comporta, en alguns casos, un impacte negatiu sobre el paisatge, la pèrdua de qualitat dels sòls vitivinícoles, l’ocupació d’espais inundables, la fragmentació de la massa forestal, molèsties als veïns, desperfectes en els camins rurals, etc.

A mesura que el fenomen va en augment, es fa manifesta la necessitat d’abordar aquest problema conjuntament i d’implicar totes les administracions competents. És per aquest motiu que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès el febrer del 2010, va organitzar una jornada en la qual va reunir els agents actuants en aquest assumpte, arribant a les següents conclusions:
  • La majoria d’ajuntaments no disposen de normativa específica sobre aquest tema.
  • Els ajuntaments no tenen recursos.

Com a conseqüència d’aquesta problemàtica, el Consell Comarcal va acordar la redacció d’una ordenança tipus per regular els moviments de terres.

Destaquem